Onderdendam voor IABR ‘kwaliteitsdorp'

Archief DvhN

Onderdendam krijgt op verzoek van de werkgroep Houd Onderdendam Overeind een voorbeeldrol als duurzaam kwaliteitsdorp.

Onderdendam krijgt op verzoek van de werkgroep Houd Onderdendam Overeind een voorbeeldrol als duurzaam kwaliteitsdorp.

Experts ontwerpen voor de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) voor vijf woningtypes in het dorp uit hoe die energieneutraal en (aardbevings-)schadevrij gemaakt kunnen worden. Ze passen daarbij zoveel mogelijk biobased bouwmaterialen uit de regio toe.

Isolatiemaatregelen

Historische en beeldbepalende monumenten blijven vrij van zonnepanelen, terwijl andere gebouwen – waaronder het dorpshuis en een monumentale schuur – een collectieve rol krijgen als energiebron.

Het combineren van schadeherstel met isolatiemaatregelen is volgens onderzoekers profijtelijk en staat model voor andere dorpen in de regio.

De plannen zijn onderdeel van een studie naar de duurzame toekomst van twaalf gemeenten in de provincie, inclusief de stad Groningen, de landbouw, de chemische industrie van Delfzijl en de Eemshaven.

Meer windmolens

Landschapsarchitecten en ontwerpers maken beelden van de situatie die voor 2035 daadwerkelijk gerealiseerd zou kunnen worden. De schetsen moeten klaar zijn voor de tweejaarlijkse IABR manifestatie in Rotterdam die 22 april begint.

Bij de plannen laten onderzoekers het concentratiebeleid van windmolens op land bestaan, met (nog) meer windmolens langs de kust van het Eems-Dollard-gebied.

Zelfrijdende auto's en lightrailverbinding

De energietransitie levert volgens hen grote economische kansen op voor het gebied. In de stad Groningen is minder de verkeersruimte op de (westelijke en noordelijke) ringweg nodig door de opkomst van elektrische (zelfrijdende) deelauto's.

Een deel van de ruimte kan worden benut voor een ‘ringweg' van warmte- en elektriciteitsleidingen en buffersystemen voor duurzame energie. Die is nodig om alle hoeken van de stad aan te sluiten op een duurzaam energienetwerk. Er ontstaat volgens de onderzoekers ook ruimte voor een lightrailverbinding.

Nieuws

Meest gelezen

menu