Onderduiker Leo de Levie eeuwig dankbaar voor familie Drenth van het Achterhuis in Stadskanaal: 'Dankzij hen leven er nu zeventig mensen in Israël'

,,Als ik een beetje moet huilen, moet u mij dat vergeven’’, zegt Leo de Levie uit Israël. In 1944 dook hij onder in wat later het Stadskanaalster Achterhuis zou heten. Maandag stond hij weer in het veendorp, nu om Monument 21 te onthullen.

Leo de Levie spreekt over zijn tijd in het Stadskanaalster Achterhuis. Maandag werd Monument 21 onthuld ter ere en nagedachtenis van de familie Drenth en de onderduikers die daar veilig de oorlog doorkwamen.

Leo de Levie spreekt over zijn tijd in het Stadskanaalster Achterhuis. Maandag werd Monument 21 onthuld ter ere en nagedachtenis van de familie Drenth en de onderduikers die daar veilig de oorlog doorkwamen. Foto: Harry Tielman

De 21 ‘roestige’ pilaren naast hem symboliseren de bewoners van het kleine boerderijtje dat ooit aan de Kromme Elleboog in Stadskanaal stond. Hierin bood het gezin van Willem, Hindertje, Lammie en Fennie Drenth een veilige plek aan zij die zich moesten verschuilen voor nazi-terreur.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu