Ondernemer in Winschoten na zes inbraken binnen een jaar: Het is gewoon wachten op de zevende inbraak

Ondernemer Harm Boezerooij is voor de zesde keer dit jaar slachtoffer geworden van een inbraak in zijn drogisterij/parfumeriezaak in Winschoten.

Harm Boezerooij bij zijn winkel waar in de nacht van zondag op maandag voor de zesde keer in een jaar tijd werd ingebroken.

Harm Boezerooij bij zijn winkel waar in de nacht van zondag op maandag voor de zesde keer in een jaar tijd werd ingebroken. Foto: Huisman Media

,,En het zal zeker niet de laatste keer zijn. Ik kan nu al weer wachten op de zevende keer”, klinkt het nuchter uit de mond van Boezerooij. ,,Want, welke maatregelen moet je nemen om de inbreker buiten de deur te houden?”, vraagt hij zich nog af. Camera’s, rookmachines. Hij heeft ze al. Het klinkt enigszins wanhopig, maar dat is de ondernemer allerminst. ,,Ja, je kunt er gaan slapen, maar het is er ‘s avonds koud.”

Ik heb in mijn auto op de loer gelegen

Eerder dit jaar postte Boezerooij een aantal keren bij zijn winkel. Lag hij in zijn auto op de loer. Altijd als het stormde. Want, dan zijn er amper mensen op straat. Nu in coronatijd is het ook rustig. Eigenlijk kon je er op wachten dat hij weer kwam. Niet dat de ondernemer respect heeft voor de inbreker. Maar hij vindt wel dat de dader op zijn rooftocht slimmer is geworden. ,,De eerste keren had hij een rugzakje bij zich. De derde keer een grote Albert Heijn-zak en nu had hij een zelf in elkaar geknutseld iets bij zich. In ieder geval iets waar hij de dure parfums gemakkelijk in kon stoppen.”

Het moet volgens Boezerooij een kenner zijn van de dure parfums Channel en Dior. ,,Als die op de plank staan graait hij ze weg.” Hij heeft het idee dat er een zwarte markt voor is. ,,Ik heb weleens op Marktplaats gekeken, maar dat is eigenlijk onbegonnen werk en geeft ook stress.”

Een inbreker met een typisch loopje, gymschoenen aan, een petje op en een masker

Natuurlijk zijn er camerabeelden, zwart-wit. Maar wat is er op te zien. ,,Altijd een man, van ongeveer 40 jaar met een masker of bivakmuts op, een petje op het hoofd en gymschoenen aan. En een typisch loopje. We hebben weleens overdag in de winkel naar het loopgedrag van klanten gekeken, maar daarbij is ons niets opgevallen. Bij de laatste inbraak had de dader een overall aan met een soort van doorzichtig schilders jas eroverheen.”

Boezerooij schat dat de dader dit jaar al voor 20.000 euro aan parfums heeft gestolen uit de winkel. Of de inbreker ook een volgende keer de winkel weer binnenkomt? Boezerooij heeft weer maatregelen genomen en een schuifhek voor de glazendeuren aangebracht. ,,Natuurlijk kun je met een shovel of vrachtauto naar binnen rijden. Maar dat gaat wel erg ver, toch?”

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt wil in de regionale driehoek - bestuur, politie en openbaar ministerie- bekijken of er mogelijkheden zijn om het pand ‘te beschermen’. Eventueel met inzet van camera’s op straat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu