Ondernemer uit Nieuwolda haalt idee voor Cooking Bag uit Ghana. Afeer neemt de 'gaarpoef' in productie. 'Door de isolatie is het eigenlijk ook een Cooling Bag, want het biertje blijft mooi koud'

Oneerbiedig gezegd lijkt het op een kleurrijke poef met twee lange teugels om het te dragen. Het gaat om de Cooking Bag. Op z’n Nederlands; een soort van gaarpan.

Rianne Schuurman uit Nieuwolda heeft het bedrijf Cooking Bag Company opgericht met Afeer. Her staat ze op de foto met Ghanese vrouwen.

Rianne Schuurman uit Nieuwolda heeft het bedrijf Cooking Bag Company opgericht met Afeer. Her staat ze op de foto met Ghanese vrouwen. Foto: James Nyirenda.

Gemaakt van hennepstof en gevuld met vezels van de vezelhennepplant en geproduceerd door het leer-werkbedrijf Afeer in Winschoten. Initiatiefnemer van de Cooking Bak is Rianne Schuurman uit Nieuwolda. Niet dat ze het zelf heeft bedacht. Ze kwam het tegen op een reis door Ghana. ,,Ik was in de werkplaats van Ellen Seldenthuis. Zij maakt al jaren lang Cooking Bags met Ghanese vrouwen. Ik was meteen enthousiast. Je hoeft het eten maar even te koken en zet de pan dan in de Cooking Bag. Het eten gaart vanzelf verder, de vitamines blijven behouden en de maaltijd blijft lang warm. Dus gezond en ideaal voor als bijvoorbeeld je kinderen thuis komen na het sporten. Het eten staat klaar.”

Gezond en energiezuinig koken

Het mes snijdt volgens Schuurman aan twee kanten. Oost-Groningen is een sociale onderneming rijker. Ze heeft het de Cooking Bag Company genoemd. ,,Juist in coronatijd zien we het belang van een goede gezondheid, aandacht hebben voor elkaar en voor je omgeving. Met de Cooking Bag tikken we deze punten aan; gezond en energiezuinig koken, tijd over hebben om live of online aandacht te besteden aan je gezin en vrienden, en een kans geven aan vrouwen in Groningen, Gambia en Ghana.”

Dat ze contact zocht met Afeer was eigenlijk logisch. Het bedrijf beschikt over een professioneel naaiatelier. Als communicatiedeskundige heeft ze ook een motto bedacht voor de Cooking Bag Company: ‘Cook & Give’. De opbrengst van de Cooking Bags gaat naar Cooking Bag projecten in Ghana en Gambia.

Het biertje blijft ook koud door het isolatie materiaal

Vandaag, vanaf tien uur, staat Schuurman bij de entree van De Kampeerhal, voorheen De Vrijbuiter in Roden . ,,We gaan de Cooking Bag demonstreren. We maken soep enzovoort. Maar hij is niet alleen geschikt om producten en etenswaar enkele uren warm te houden. Door de isolatie is het eigenlijk ook een Cooling Bag, want het biertje blijft mooi koud. De Cooling/Cooking Bag kun je mooi op de fiets of in het bootje meenemen. Maar het is ook geschikt voor op de camping. Er zijn legio gebruiksmogelijkheden. Daarnaast is het energiezuinig, want je hebt geen gas of elektriciteit nodig. De soep, rijstschotel, thee of koffie en noem maar op blijft warm.”

Zestig exemplaren zijn al verkocht en nu zijn er al weer zestig in productie bij Afeer. ,,Leve de Cooking Bag.”

De Cooking Bag is verkrijgbaar in de webshop: www.cookingbagcompany.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Duurzaam ondernemen
Lifestyle
menu