Ondernemers en provincie in de clinch over Zuidlaardermeer. Campinghouder Niels de Vrieze stapt uit overlegclub

Niels de Vrieze (links) en Gerard Vloothuis voelen nattigheid

Niels de Vrieze (links) en Gerard Vloothuis voelen nattigheid Foto: Jan Willem van Vliet

Bonje rondom het Zuidlaardermeer. Natuurorganisatie Groninger Landschap krijgt wel érg veel inspraak, vinden ondernemers. Eén van hen is eerder dit jaar uit het overleg gestapt.

Het gaat om Niels de Vrieze. Hij is bedrijfsleider van Camping Meerwijck in Kropswolde. In januari besloot hij dat het geen zin meer had om nog eens aan te schuiven bij het ‘afstemmingsoverleg’. „Ik voelde me niet serieus genomen.”

In de vergaderingen wordt gesproken over de invulling van het Zuidlaardermeergebied. Aan tafel zitten een hoop partijen, waaronder ondernemers, de provincie Groningen en Groninger Landschap. Dat is de beheerder van het gebied.

Ook Gerard Vloothuis is boos. De voorzitter van Zeilvereniging Zuidlaardermeer schuift nog wel aan bij de tweemaandelijkse vergaderingen, maar niet van harte. Volgens De Vrieze en Vloothuis zitten ze er voor de vorm. De provincie zou enkel luisteren naar het Groninger Landschap. Vloothuis: „Dit is een dood spoor.”

Nieuw natuurplan

Nieuw pijnpunt: een natuurplan van de provincie Groningen. Sinds 28 maart zijn grote delen van het gebied gereserveerd voor de roerdomp en andere zeldzame vogels. Het is bijvoorbeeld verboden om driehonderd meter in de buurt van een roerdomp te lopen. Ook mogen vissers niet meer overal hun hengel uitgooien. Vloothuis: „Recreatie wordt ondergeschikt aan de natuurbelangen.” De ondernemers zijn bang dat klanten wegblijven vanwege de nieuwe maatregelen.

Op dit moment houden beide mannen het hoofd nog wel boven water. „Maar wat gebeurt er als er naast het clubhuis een roerdomp begint te broeden”, vraagt Vloothuis zich af. Ze vrezen dat Groninger Landschap steeds meer inspraak krijgt in de regels op het Zuidlaardermeer. „Recreatie wordt nu hooguit gedoogd”, moppert De Vrieze. „Mijn belangen werden totaal niet serieus genomen.”

‘Wantrouwen’

Een woordvoerder van de provincie erkent dat er wrijving is. „In het gebied is wantrouwen tussen de verschillende partijen.” Het is volgens hem niet waar dat de ondernemers langzaamaan plaats moeten maken voor natuurbelangen. „Belang van de provincie is om het bestaand recreatief gebruik niet te beperken én de natuurdoelen te halen.”

Een woordvoerder van Groninger Landschap ontkent dat de belangen van ondernemers worden genegeerd. „Ze zijn er al die tijd bij geweest en hun stem is zeker gehoord.”

Vragen in de gemeenteraad

De Vrieze en Vloothuis krijgen steun vanuit de gemeenteraad. Marian van Dijken, raadslid van de Boer & Burger Partij (BBP), noemt het Zuidlaardermeergebied ‘een pareltje’. „Dat moet toegankelijk blijven voor alle inwoners en toeristen.” De BBP en VVD vragen de wethouder om bij de provincie bezwaar te maken tegen de toegangsbeperkingen.