Naar school in Appingedam en doorstromen naar een baan in het Chemiepark van Delfzijl. Handig? Het kan alleen als iedereen in het gebied samenwerkt, dus dat is het plan

De ondertekenaars van de intentieverklaring. Zo zijn bedrijven als Royal Wagenborg, Groningen Seaports en Amasus Shipping vertegenwoordigd. Maar ook bestuurders van zorginstellingen zoals Noorderzorg en Stichting De Hoven en onderwijsinstellingen zoals de RUG, Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta, de Hanzehogeschool en Noorderpoort. Foto: Yolanda Wals

Onderwijs, de zorgsector en het bedrijfsleven in de gemeente Eemsdelta gaan intensief samenwerken om de arbeidsmarkt in het gebied een impuls te geven.

Bedrijven in de gemeente maken zich zorgen hoe ze nu en in de toekomst aan voldoende en goed opgeleid personeel komen. Het onderwijs moet zorgen voor goed opgeleide nieuwe arbeidskrachten, die dan ook nog opgeleid zijn voor sectoren waar in de Eemsdelta-regio vraag naar is. Handig dus als die sectoren samenwerken en van elkaar weten wat ze nodig hebben.

Daarom is vorige week een intentieverklaring ondertekend door vertegenwoordigers van de gemeente, het onderwijs, het bedrijfsleven en de zorgsector. De Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen zijn van plan om met onderzoek en kennis ook een steentje bij te dragen.

Plan van Beukema

Het samenbrengen van de partijen is een idee van burgemeester Gerard Beukema. Hij denkt dat de ontwikkeling van de grote Campus Eemsdelta - een enorm onderwijscomplex tussen Appingedam en Delfzijl waar straks vier scholen gevestigd zijn - een vliegwiel kan zijn voor de samenwerking.

Hij ziet de campus bovendien als een ‘innovatiehotspot’ in de regio waar bijvoorbeeld nagedacht kan worden over de energietransitie, de toekomst van de landbouw en voedselindustrie, oplossingen voor de woningmarkt en vraagstukken zoals jeugdhulp.

Volgens Beukema hebben onderwijs, overheid en ondernemers allemaal gezamenlijke belangen. Bijvoorbeeld: de industrie wil waterstof gebruiken en dat vraagt om nieuwe techniek. Onderwijsinstellingen zoals de RUG en de Hanzehogeschool kunnen daar onderzoek naar doen en de overheid moet rondom dit onderwerp met regelgeving aan de slag. MBO-scholieren moeten weer weten dat daar een loopbaan in is op te bouwen, zodat zij later met die techniek kunnen gaan werken. Ze moeten hier dan wel willen wonen, dus is het aan de gemeente om ervoor te zorgen dat het een fijne plek is om te verblijven. Zo hangt alles met elkaar samen.

Gezamenlijk plan

Nu de intentieverklaring is ondertekend, is de volgende stap dat de bedrijven precies in kaart brengen waar ze het eerst mee aan de slag willen. De gemeente stelt vervolgens een projectleider aan die een jaar de tijd krijgt om met de aangesloten partijen een plan te maken.

Nieuws

menu