Het beeld van Groningen: Onderwijs op wielen

Foto: Diascanner_MacMini Foto: Diascanner_MacMini

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: de rijdende school.

Als de kinderen niet naar de school kunnen komen, moet de school maar naar de kinderen komen. Kort gezegd is dit de basisgedachte achter de Stichting Rijdende School, die in 1954 in Groningen werd opgericht. Al 65 jaar verzorgt de stichting basisonderwijs voor kinderen van kermisexploitanten en circusmedewerkers. Hier staat de rijdende Prinses Ireneschool bij de Bloemsingel tijdens de meikermis van 1979.

De eerste rijdende school, de Prinses Beatrixschool, werd in februari 1955 in gebruik genomen op de Vismarkt en was destijds uniek in Europa. Het voertuig was ontworpen door de Groningse gemeentearchitect J.H.M. Wilhelm, gebouwd in Appingedam en voorzien van elektrische vloerverwarming. Destijds heel modern, maar hij was vast en zeker minder luxe dan deze rijdende school bij de Bloemsingel. De prioriteit van de kinderen ligt waarschijnlijk meer bij het omliggende ‘schoolplein’, waar ze onder toeziend oog van meester Kremer even worden losgelaten.

De zomervakantie in het Noorden is al voorbij en loopt in de rest van Nederland op z’n eind. Ook voor de rijdende school? Jazeker, want die bestaat nog steeds. Op wielen, maar nu ook digitaal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen
menu