Onderzoek RUG: dankzij vaccinaties duizenden sterfgevallen voorkomen

Vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Foto: Siep van Lingen

Dankzij Rijksvaccinatieprogramma’s zijn tussen de 6000 en 12000 sterfgevallen voorkomen onder mensen die zijn geboren tussen 1953 en 1992.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Maarten van Wijhe aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hierin heeft hij zich gericht op naoorlogse vaccinaties voor difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen, bof en rodehond. Ook het aantal gemelde ziektegevallen is volgens hem sterk verminderd dankzij vaccinatieprogramma’s.

De overheidsuitgaven aan deze programma’s zijn gestegen van 5 miljoen euro in 1957 tot 93 miljoen euro in 2014. Toch blijft dat een gering percentage van de totale gezondheidsuitgaven. ‘Het monitoren van de effectiviteit van vaccinatieprogramma’s en het benadrukken van hun bijdrage aan de publieke gezondheid blijft van essentieel belang’, concludeert de promovendus.

Meer mazelen

Deze week nog maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend dat het aantal gevallen met mazelen in Europa sterk is gestegen, doordat minder kinderen worden gevaccineerd. In de eerste zes maanden zijn ruim 41.000 mensen besmet geraakt met het virus, tegen nog geen 24.000 gevallen in 2017. Ook in Nederland is er sprake van een stijging: vorig jaar waren er 22 besmettingen, terwijl de teller dit jaar al op 17 staat. Niemand overleed hier aan de besmetting.

Het Noorden is tot dusverre gevrijwaard van besmettingen. ,,Dit speelt al een tijdje’’, reageert Esther Maring van GGD in Groningen. ,,Maar in Groningen hebben we nog geen meldingen binnengekregen.’’ Ook in Friesland en Drenthe zijn nog geen gevallen bekend.

Westerwolde en Noordenveld

Volgens een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was in het verslagjaar 2018 92,9 procent van de Nederlandse zuigelingen die in 2015 zijn geboren gevaccineerd tegen BMR (bof, mazelen en rodehond). Het streefpercentage is 95 procent. In christelijke gemeenten als Staphorst, Nunspeet en Barneveld wordt dat lang niet gehaald. In het Noorden komen veel gemeenten wel in de buurt, uitgezonderd Westerwolde (86,7 procent) en Noordenveld (89,1 procent).

Noordelijke organisaties van kinderopvang zijn bevreesd voor de gevolgen van het toegenomen aantal niet gevaccineerde kinderen. Ze houden de ontwikkelingen scherp in de gaten. Vooralsnog nemen ze geen maatregelen.

Geen kinderen weigeren

Bij SKSG Kinderopvang in Groningen wordt tijdens het intakegesprek wel naar vaccinaties gevraagd, zegt woordvoerder Marloes Abbink. ,,Het wordt ook schriftelijk vastgelegd, maar we weigeren geen kinderen die niet zijn gevaccineerd.’’

Het komt regelmatig voor dat ouders vragen of er in de groep van hun kroost niet-gevaccineerde kinderen zitten. ,,Dat is hun goed recht. We mogen wel aangeven hoeveel kinderen op een locatie niet gevaccineerd zijn, maar geen namen noemen. Anders komt de privacy in het geding.’’

Ook bij CKC Drenthe Kinderopvang worden de vaccinaties op een inentingsformulier geregistreerd, aldus een zegsvrouw. ,,We gaan niet-gevaccineerde kinderen niet weren, maar we willen wel weten wat voor risico’s het met zich meebrengt.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu