Onderzoek Ukrant: Deel studenten in Groningen uitgaansleven wel eens gedrogeerd

Studenten zeggen in onderzoek in het uitgaansleven wel eens tegen hun wil te zijn gedrogeerd Foto: Archief DVHN/Rob Keeris

Tussen de drie en zeven procent van de Groningse studenten is weleens gedrogeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Groningse universiteitsblad UKrant, dat vlak voor de lockdown van maart is uitgevoerd.

Het gaat meestal om vrouwen (66 procent). 44 procent werd gedrogeerd tijdens het uitgaan. Bij de rest gebeurde het op een festival, thuis, of bij de studentenvereniging.

De publicatie verschijnt vandaag op UKrant.nl .

Ketamine en GHB

Bij ‘drogeren’ gaat om het ongewenst innemen van middelen als flunitrazepam, ketamine en GHB. Het onderzoek is uitgevoerd door UKrant-redacteuren en studenten journalistiek Anne de Vries en Paulien Plat.

Voor het onderzoek werden zowel online als offline methoden gebruikt. 293 studenten vulden een papieren enquête in. 81 studenten reageerden online. Ook was er een peiling via Instagram.

Angst niet geloofd te worden

Slachtoffers vertellen over onder andere black-outs, of beroving. Ze zeggen hun ervaringen te hebben verdrongen uit angst niet geloofd te worden. Eén slachtoffer vertelt hoe ze ontwaakte in een vreemd bed dat onder het bloed zat, waarna ze wegvluchtte. Ze durfde er jarenlang niet over te vertellen. ‘Ik dacht altijd dat zoiets mij niet zou overkomen, maar inmiddels weet ik wel beter.’

Drie procent van de studenten gaf aan ervaring te hebben met drogering. Nog eens vier procent vermoedt gedrogeerd te zijn. Hoewel ze de symptomen - verwarring, duizeligheid, misselijkheid of blackouts, vermoeidheid en/of seksuele opwinding – herkennen, kunnen ze niet met zekerheid zeggen dat het hen is overkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu