Schadeloket wil een onderzoek naar hausse aan schadeclaims in Groningen

Foto: ANP ANP

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar het aanhoudend grote aantal schadeclaims dat wordt ingediend bij Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG).

Afgelopen week kwamen er 612 nieuwe schademeldingen binnen bij het schadeloket. Dat is een nieuw record, zegt woordvoerder Jouke Schaafsma. Door dit hoge aantal wordt de berg met nog niet afgehandelde schades weer groter. Er wachten nog 16.665 schades op afhandeling. Voor de zomer werd er juist een nieuwe regeling ingevoerd om het stuwmeer aan schades weg te werken.

'Lastig om te duiden'

Opvallend is dat veel claims die nu worden ingediend, afkomstig zijn van mensen die nog niet eerder aan de bel hebben getrokken. ,,Niet bij ons, maar ook niet bij de NAM of het Centrum Veilig Wonen. We weten niet waarom mensen hun schade nu wel melden. Dat is lastig om te duiden. Daarom willen we daar een onderzoek naar doen’’, aldus Schaafsma. ,,Wat zijn de gevolgen van het grote aantal nieuws claims? En hoe lang gaat dat door, hoeveel schades kunnen we nog verwachten? We moeten hier snel een oplossing voor vinden.’’

Het vermoeden bestaat dat sommige gedupeerden er voor kiezen hun schade nu alsnog te melden met het oog op het dichtdraaien van de gaskraan over drie jaar. Bovendien blijkt uit het grote aantal recent afgewikkelde schades dat de afhandeling kennelijk ook vlot en zonder al te veel gedoe kan.

Oplopende wachttijden

Tijdens een Kamerdebat over de gaswinning, afgelopen week, zei minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) bezorgd te zijn over de toename van het aantal schadeclaims, die leidt tot oplopende wachttijden. ,,Weken na de aardbeving (bij Westerwijtwerd op 22 mei - red.) komen er nog steeds drie keer zoveel meldingen binnen als daarvoor. We beseffen dat we de afhandelingscapaciteit moeten uitbreiden tot boven de vierhonderd per week’’, aldus de bewindsman.

De TCMG heeft inmiddels 100 miljoen euro aan schadevergoeding uitgekeerd. In totaal zijn er ruim 38.000 schades bij het loket gemeld. Zo’n 4.000 daarvan zijn meer dan een jaar oud. Verreweg de meeste claims worden gehonoreerd. Zo werden afgelopen week 463 schademeldingen afgehandeld. In slechts vier gevallen werd geen schadevergoeding.

Nieuws

menu