Onderzoek naar tweede leven voor Booneschanskerbrug

De Booneschanskerbrug bij Hamdijk is al sinds juli 2017 voor het verkeer gesloten. De brug is wel toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Foto: Huisman Media

Bruggenbouwer Macadam uit Bakkeveen gaat de nieuwe Booneschanskerbrug in buurtschap Booneschans bouwen. Ze kwam als beste uit de bus van de vier partijen die deze klus wilden uitvoeren.

Macadam is een vertrouwd bedrijf voor de gemeente Oldambt. Het bouwde al drie bruggen over de relatief nieuwe vaarverbinding Blauwe Passage en is op dit moment actief in Blauwestad, waar ook een nieuwe brug wordt gebouwd.

Beste plan en beste prijs was van Macadam

Macadam had volgens een zegsman van de gemeente Oldambt ‘het beste plan en de beste prijs’. Naar verluidt schreef Macadam in voor ruim zeven ton. In totaal heeft Oldambt een miljoen euro gereserveerd voor de nieuwbouw van de brug over het Boelo Tijdenskanaal.

Op de hamvraag wanneer de nieuwe brug in gebruik kan worden genomen kan directeur Folkert Pool nog geen antwoord geven. ,,We gaan nu plannen maken en allerlei leveranciers en onderaannemers benaderen. Pas als het treintje gaat rijden kunnen we aangeven wanneer de brug weer te gebruiken is. Pin mij dus niet vast op een datum of maand.” De omwonenden kunnen al sinds juli 2017 geen gebruik meer maken van de brug. De gemeente besloot destijds om er betonblokken voor te plaatsen, omdat de brug in zo’n slechte staat was dat de veiligheid voor het verkeer in geding was.

Macadam onderzoekt of de Booneschanskerbrug ergens een ‘tweede leven’ kan krijgen. ,,We gaan kijken wat nog werkt en waar de brug geschikt voor is.” Tijdens de sloop- en nieuwbouw kunnen fietsers en wandelaars gebruik maken van een noodbrug.

Semi-vaste brug

De nieuwe brug krijgt een doorvaarhoogte van 2,50 meter en zal een semi-vaste brug zijn. Geld voor een beweegbare brug was er onvoldoende. Toch gaat de constructie er zo uitzien dat als er in de toekomst geld via subsidies kan worden binnengehaald, de brug probleemloos kan worden omgebouwd tot een beweegbare brug.

Inwoners van het gebied en ook landbouwers dreigden eerder dit jaar in de knel te komen, omdat de gemeente Westerwolde de Ulsderbrug bij Klein Ulsda ook buiten gebruik wilde stellen. Na veel protest en dreiging met juridische stappen haalden Westerwolde een Oldambt bakzeil en verplaatsten de reparatie van de brug. Zodra de Booneschanskerbrug in gebruik kan worden genomen wordt met de klus van de Ulsderbrug een begin gemaakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu