Onderzoek naar tweede rondweg ten westen van Groningen

Het Julianaplein in Groningen met van links naar rechts de Weg der Verenigde Naties (Zuidelijke Ringweg/ N7) en van boven naar beneden de A28. Foto: Aerophoto Eelde

Er komt een onderzoek naar een nieuwe rondweg ten westen van Hoogkerk tussen de N355 en de A7. Dat heeft de provincie bekend gemaakt.

De provincie wil bekijken of met een tweede ringweg de verkeersdruk op de dichtslibbende stad kan afnemen. Over het onderzoek wordt nader overleg gevoerd met de nieuwe gemeente Westerkwartier en de gemeente Groningen.

De veronderstelling is dat het verkeer uit Drachten richting Noord-Groningen, Zernike of de Eemshaven zich met een nieuwe rondweg tijdens de spits niet meer over de huidige Ring West hoeft te wurmen.

Dat geldt ook voor de Friesestraatweg tussen Zuidhorn en Groningen, waar het op gezette tijden geen doorkomen aan is. Als automobilisten gebruik kunnen maken van een nieuwe rondweg, stroomt het verkeer mogelijk sneller door en is ook de A28 beter bereikbaar.

Elke dag files

Op dit moment zijn er elke dag files voor het Julianaplein. Gedeputeerde Fleur Gräper (D66, Verkeer en Vervoer) vindt onderzoek naar de nieuwe verbinding gewenst.

Gräper: ,,De gemeenten in het Westerkwartier hameren op een betere ontsluiting van het gebied. Verder kijken we of het zware verkeer naar de Suikerunie in Hoogkerk gebruik zou kunnen maken van een nieuwe rondweg. Als dat mogelijk is, gaat er minder vrachtverkeer door Hoogkerk en de stad.’’

Het onderzoek naar een tweede rondweg aan de westkant van Groningen vloeit voort uit de VVD-motie ‘Ring werpen’ in Provinciale Staten. De motie werd verworpen, maar zette het provinciebestuur toch aan het denken.

Tweede kwartaal 2019

Het onderzoek naar een eventuele nieuwe rondweg moet in het tweede kwartaal van 2019 zijn afgerond. Gedeputeerde Staten benadrukken dat de plannenmakerij en de aanpak van de huidige Ring West in de stad Groningen doorgaan.

Met de bouwplannen voor Vinkhuizen-Zuid, het Suikerunieterrein, de Reitdiepzone en een betere verbinding van Vinkhuizen en Paddepoel in het vooruitzicht, moet een vlotte afwikkeling van het verkeer hier gegarandeerd zijn.

GroenLinks-wethouder Karin Dekker van Leek is niet enthousiast over het onderzoek naar een tweede rondweg. ,,We moeten niet denken dat we verkeersproblemen kunnen oplossen met nieuwe wegen. Mijn basisopvatting is dat iedere strook extra asfalt weer zijn eigen verkeer genereert. Je schiet er niks mee op. Onze inspanningen moeten er op gericht zijn meer mensen in het openbaar vervoer te krijgen.’’

Relatief

Dekker stelt dat het Westerkwartier bezig is verkeer en vervoer in het gebied uitgebreid te analyseren. ,,Laten we niet te snel met vermeende oplossingen komen. De fileproblemen in de stad Groningen zijn relatief. Verder vind ik dat we eerst maar eens de problemen met de verdiepte ligging van de Zuidelijke Ringweg moeten oplossen voordat we weer iets nieuws gaan onderzoeken.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu