Is cannabisolie een uitkomst voor uitbehandelde leverkankerpatiënten? Het UMCG in Groningen onderzoekt effect van 'mediwiet': 'Een middel als dit balanceert op het randje van de geneeskunde'

Het UMCG start een studie naar het effect van cannabisolie bij patiënten. Het gaat om mensen met leverkanker die uitbehandeld zijn. Doel is na te gaan of de zogeheten ‘mediwiet’ mogelijk een anti-kanker werking heeft bij deze patiënten.

Chirurg Maarten Nijkamp (uiterst rechts), met zijn onderzoeksgroep van het UMCG. Van links naar rechts: Frans van der Heide, Frederik Hoogwater en Derk Jan de Groot.

Chirurg Maarten Nijkamp (uiterst rechts), met zijn onderzoeksgroep van het UMCG. Van links naar rechts: Frans van der Heide, Frederik Hoogwater en Derk Jan de Groot. Foto: Jaspar Moulijn

Uit laboratoriumonderzoek is al gebleken dat cannabis een remmende invloed heeft op de groei van leverkankercellen. Maar het is nog niet aangetoond dat de olie een anti-kanker werking heeft, oftewel tumoren laat verdwijnen, dan wel groei voorkomt. Het UMCG is voor zover bekend bij chirurg Maarten Nijkamp (41) de eerste ter wereld die daar wetenschappelijk onderzoek naar doet met patiënten.

Nieuws

Meest gelezen

menu