Onderzoekers UMCG doen ontdekking in stamceltherapie

Onderzoekers UMCG doen ontdekking in stamceltherapie

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben een belangrijke ontdekking gedaan op het gebied van stamceltherapie.

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben een belangrijke ontdekking gedaan op het gebied van stamceltherapie.

Het is hen voor het eerst gelukt om een door bestraling beschadigde speekselklier in een muis te laten herstellen met behulp van menselijke stamcellen. Hiermee komt de ontwikkeling van stamceltherapie voor patiënten met een droge mond na bestraling in het hoofdhalsgebied een stapje dichterbij. De onderzoekers publiceren vrijdag over hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Stem Cells.

In Nederland wordt jaarlijks bij zo'n 2500 patiënten een tumor in het hoofdhalsgebied vastgesteld, meldt het UMCG. Bij veertig procent van de patiënten die hiervoor worden bestraald, functioneren de speekselklieren daarna niet meer goed. Ze hebben daardoor altijd last van een droge mond. Dat heeft grote invloed op hun leven omdat spreken en gewoon eten bijna niet mogelijk is. Bovendien kan ernstig tandbederf optreden.

In Groningen is een onderzoek gestart om patiënten zo te bestralen dat het gebied dat extra gevoelig is, zoveel mogelijk wordt ontzien. Als dat echt niet mogelijk is, kan een therapie met stamcellen uitkomst bieden. De onderzoekers hebben stamcellen weten te isoleren uit een menselijke speekselklier. Ze hebben deze in een laboratorium opgekweekt en laten vermeerderen en vervolgens teruggeplaatst in de bestraalde speekselklier van een muis.

Na transplantatie van de stamcellen in de muis, herstelde de speekselproductie en verbeterde het herstellende vermogen van de bestraalde speekselklieren. Volgens hoogleraar Rob Coppes van de afdelingen Radiotherapie en Celbiologie zal het nog wel een paar jaar duren voordat stamceltherapie beschikbaar is voor patiënten. ,,Maar met deze ontdekking is een belangrijke stap gezet naar de klinische toepassing.''

Nieuws

Meest gelezen

menu