Onderzoekers UMCG fietsen in vier dagen naar Praag, ter compensatie voor de vliegreizen van hun collega's. Hoe dan?

De fietsende UMCG'ers Suzanne Voorrips (arts-onderzoeker), Nils Bömer (assistant professor), Joost Beusekamp (AIOS) en Bart van Essen (arts-onderzoeker).

De fietsende UMCG'ers Suzanne Voorrips (arts-onderzoeker), Nils Bömer (assistant professor), Joost Beusekamp (AIOS) en Bart van Essen (arts-onderzoeker).

Te makkelijk kiezen collega’s voor het vliegtuig als ze naar een congres moeten, vinden onderzoekers van het UMCG. Ze fietsen in vier dagen naar Praag. Maar hoe willen ze de CO2-uitstoot van vliegende collega’s compenseren?

Suzanne Voorrips (29) rende in februari haar laatste rondjes als profatlete. Ze sloot haar topsportcarrière af met een zilveren medaille op de 800 meter op de NK. Ze zou nog jaren op het hoogste niveau meekunnen, maar besloot zich volle bak te storten op haar baan als arts-onderzoeker op de afdeling cardiologie in het UMCG. En nu, maar een paar maanden later, is ze toch weer keihard aan het trainen.

Niet op hardloopschoenen, maar op de klikpedalen. ,,Fietsen is compleet anders dan hardlopen, maar ik merk wel dat mijn lichaam het gewend is om zich aan te passen aan nieuwe trainingsschema’s”, zegt Voorrips. ,,Daar heb ik wel wat profijt van.”

Voorrips bereidt zich voor om met haar drie cardiologiecollega’s Nils Bömer (assistant professor), Joost Beusekamp (AIOS) en Bart van Essen (arts-onderzoeker) in vier dagen van het UMCG naar Praag te fietsen. Het is een afstand van zo’n 800 kilometer, dus zullen ze elke dag zo’n 200 kilometer moeten wegtrappen. ,,De eerste dagen doen we nog wat meer, omdat we op de laatste dag wat meer hoogtemeters hebben en dan is een minder lange etappe wel fijn.”

Duurzamer

Het kwartet doet het bepaald niet louter voor de lol. Het valt ze op dat onderzoekers (en zeker niet alleen in het UMCG) op de automatische piloot het vliegtuig kiezen als ze voor een congres naar het buitenland moeten. ,,Natuurlijk zijn er plekken waar je op het vliegtuig bent aangewezen, maar er zijn zeker binnen Europa genoeg steden waar je op een duurzamere manier naartoe kunt reizen”, zegt Voorrips.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's