Onderzoekers Universitair Medisch Centrum Groningen tonen aan dat mobiele app helpt tegen vermoeidheid bij kanker

80 procent van alle mensen met kanker is in het eerste jaar na de diagnose ernstig vermoeid. Foto: Pixabay

De mobiele app Untire helpt om vermoeidheid bij kanker te verminderen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onder achthonderd (ex-)patiënten in Engeland, de Verenigde Staten, Australië en Canada die allemaal last hadden van ernstige vermoeidheid.

Nederland telt ruim 900.000 mensen die kanker hebben of hebben gehad. 80 procent van alle mensen met kanker is in het eerste jaar na de diagnose ernstig vermoeid. Ruim 30 procent heeft daar veel langer last van, soms tot meer dan tien jaar na dato.

Vermoeidheid heeft een zeer negatieve invloed op de kwaliteit van leven van deze mensen.

Na twaalf weken minder vermoeidheidsklachten

De app Untire is erop gericht iemands vermoeidheid te verminderen en levenskwaliteit te verhogen. Gebruikers worden mentaal en fysiek geactiveerd om de vicieuze cirkel van vermoeidheid te doorbreken.

Uit het onderzoek van het UMCG blijkt dat deelnemers die de app gebruiken na twaalf weken significant minder vermoeidheidsklachten hebben en een betere kwaliteit van leven ervaren.

Mensen die de app regelmatig gebruiken, boeken de meeste vooruitgang. ‘Drie tot negen keer de app gebruiken leidt al tot goede resultaten’, licht UMCG-onderzoeker Simon Spahrkäs in een persbericht toe.

‘Daarmee is een laagdrempelige mHealth-oplossing (het gebruik van digitale toepassingen in de gezondheidszorg; red.), zoals Untire, een effectieve behandelingsmogelijkheid naast de bestaande face-to-face therapie of therapeutgeleide online interventies.’

Meer vermoeide kankerpatiënten helpen

Psychologen, onderzoekers en patiënten hebben de app Untire ontwikkeld om veel meer vermoeide (ex-)kankerpatiënten te kunnen helpen dan nu gebeurt.

‘De behandelmogelijkheden voor vermoeidheid bij kanker bereiken vaak maar een beperkt aantal patiënten, terwijl er in Nederland naar schatting 350.000 vermoeide (ex-)kankerpatiënten leven’, weet Door Vonk van Untire.

De app is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits en sinds de lancering in 2018 zijn er al meer dan 27.000 gebruikers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu