Onderzoekers UMCG tonen aan: resveratrol doodt corona. Hoofd ic Peter van der Voort toverde het middeltje tevoorschijn in Jinek

Peter van der Voort, hoofd ic van het UMCG. Beeld: Infographics DVHN

Peter van der Voort, hoofd van de intensive care van het UMCG in Groningen, benoemde dit voorjaar de gunstige effecten van het middeltje resveratrol in Jinek. Onderzoekers in het laboratorium van het universitaire ziekenhuis hebben nu aangetoond dat het stofje de groei van het nieuwe coronavirus remt.

Resveratrol zit van nature in heel kleine hoeveelheden in rode wijn, pindakaas en pure chocola. Het wordt als voedingssupplement verkocht in drogisterijen en raakte kort na de uitzending met Van der Voort dit voorjaar bijna uitverkocht. Onnodig, meent hij, want er is wetenschappelijk nog helemaal niet aangetoond dat het daadwerkelijk werkt. Hij vertelde bij Jinek alleen maar dat het in theorie zou kunnen werken.

Collega’s van Van der Voort, hoogleraar experimentele virologie Jolanda Smit en longbioloog Martijn Nawijn, hebben een eerste stap gezet in wetenschappelijk onderzoek. Eerst stopten ze SARS-CoV-2 in eenvoudige dierlijke cellen en kweekten die op in het lab.

De virusproductie werd na toevoeging van resveratrol en pterostilbeen met 99 procent geremd. Vervolgens deden ze hetzelfde met menselijke longcellen, die ze uit gezonde vrijwilligers oogstten. ,,Ook daar zagen we een hele sterke remming van de virusproductie’’, zegt Jolanda Smit in het magazine UMCGKennisinzicht .

‘We hebben natuurlijk geen idee wat er gebeurt als je dit bij echte mensen test’

Toch kunnen we beter nog niet naar de drogist om het te slikken bij lichte coronaklachten. ,,Deze resultaten hebben we tot nu toe alleen nog maar gezien in kweeksystemen’’, zegt Smit.

,,We hebben natuurlijk geen idee wat er gebeurt als je dit bij echte mensen test. We weten ten eerste niet of we wel de juiste dosis kunnen bereiken in een patiënt. Ten tweede weten we niet of deze voedingssupplementen in de patiënt ook antiviraal werken. Daar is klinisch onderzoek voor nodig op menselijke proefpersonen.”

Van der Voort verwacht dat het middel vooral werkt in de eerste fase van de ziekte Covid-19. Het verlaagt volgens hem mogelijk het leptine in buikvet, zou een antiviraal effect hebben en werken als antioxidant.

Lees zaterdag op deze site of in de papieren krant een uitgebreid interview met Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMCG.

Nieuws

menu