Ongekend felle confrontatie tussen burgemeester Peter den Oudsten en Ton van Kesteren (PVV) in Groninger raad

Van Kesteren botst in gemeenteraad met burgemeester Den Oudsten. Fotomontage: DvhN/Rob Hessseling

Een ongekend felle discussie tussen burgemeester Peter den Oudsten en Ton van Kesteren, fractievoorzitter van de PVV, woensdag tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Den Oudsten dreigde hem uit de raadszaal te laten zetten.

Op de agenda stonden zogeheten 1 minuut-interventies, waarbij raadsleden een minuut kunnen spreken over verschillende agendaonderwerpen. Van Kesteren sprak over de verdeling van de regenbooggelden voor LHBTI’ers.

Eén minuut spreektijd

Burgemeester Den Oudsten herinnerde Van Kesteren eraan dat hij recht heeft op één minuut spreektijd, en dat hij hem het woord zou ontnemen als hij langer zou praten.

Van Kesteren: „Dat begrijp ik en dat is ook helemaal in de trant van de discriminatie, racisme en fascisme wat inmiddels is verworden tot politieke correcte dogma’s.”

‘Dat neemt u terug’

Den Oudsten interpreteerde dit als een persoonlijke aanval en maande Van Kesteren: „Dat neemt u terug”, op een zeer indringende toon. Van Kesteren: „Dit is onderdeel van mijn betoog en ik wil dat u mij de vrijheid geeft dat betoog te houden. U bepaalt niet wat ik hier zeg en uit.” De burgemeester dreigde Van Kesteren uit de vergadering te zetten. Er ontstond commotie, waarop de raadsvergadering werd geschorst.

Tijdens de schorsing zei Van Kesteren: „Deze rel wordt bewust gecreëerd. Vanaf begin af aan heb ik dit geweten. Commissieleden zijn afgemaakt. Nu treffen ze iemand die er niet van onder de indruk is”, aldus een opgewonden Van Kesteren. Hij zei dat hij een motie wilde indienen en daarover heeft gezegd wat hij kwijt wilde.

‘Waar is je trots?’

Jimmy Dijk, fractievoorzitter van de SP, reageert op het gedrag van Van Kesteren: „Je bent in je eentje en je wilt de wereld veranderen. Dan krijg je weerstand. Je moet je dan niet als een rechtse calimero gaan gedragen. Het is een soort minderwaardigheidscomplex. Waar is je trots? Je hebt één minuut, niet vijf minuten. Hij gedraagt zich nu als een stampvoetend kind dat zijn zin niet krijgt.”

Motie

De vergadering ging na een schorsing van ongeveer 40 minuten verder. Den Oudsten zei dat hij de woorden van Van Kesteren verkeerd heeft begrepen, en deze niet opvat als een persoonlijke aanval naar hem.

Van Kesteren diende zijn motie in, waarin hij het college onder meer oproept om imams te verbieden in hun preken op te roepen tot geweld tegen mensen met een andere geaardheid. Alleen hijzelf stemde voor deze motie, de andere partijen stemden tegen. Zij zeggen dat het nu al in de wet is vastgelegd dat dit punt verboden is en het gemeentebestuur zich hier niet mee bezig hoeft te houden.

Nieuws

Meest gelezen

menu