Ongeloof, ontroering en blijdschap in 'het vergeten hoekje' van Appingedam: 'We stonden in de woonkamer te schreeuwen'

Na een maandenlange strijd gaat de wens van bewoners van ‘het vergeten hoekje’ in Appingedam in vervulling: alle 337 huizen worden gesloopt en herbouwd in het kader van de versterking.

Cindy Looyé Sinnema (links) snijdt de taart aan. De bewoners van 'het vergeten hoekje' in Appingedam zijn dolblij dat ze nieuwe huizen krijgen.

Cindy Looyé Sinnema (links) snijdt de taart aan. De bewoners van 'het vergeten hoekje' in Appingedam zijn dolblij dat ze nieuwe huizen krijgen. Foto: Peter Wassing

De makelaarsborden met de tekst ‘En Wij Dan?’ hangen er nog steeds op de ramen. Op één woning in de Secretaris Holscherlaan in Appingedam hangt zelfs een enorm spandoek op de zijgevel: ‘Wij zijn ook Opwierde!!!’

Het vergeten hoekje van Appingedam

Maandenlang voerden de bewoners van negen straten in het Hart van Opwierde actie. Het Hart van Opwierde zit ingeklemd tussen het noordelijke en het zuidelijke deel van de wijk. Om hen heen worden honderden huizen gesloopt en herbouwd in het kader van de versterkingsoperatie. Vrachtwagens en bouwvakkers zijn er al maanden druk in de weer. Maar over hun huizen, 337 in totaal, was lange tijd geen duidelijkheid. En dat terwijl het gaat om woningen van dezelfde soort zijn in precies hetzelfde gebied. Totaal onbegrijpelijk en vreselijk oneerlijk, vonden de Damsters in ‘het vergeten hoekje’.

Ze vreesden niet alleen dat ze met hun aardbevingsschade zouden blijven zitten. Ze waren ook bang dat de waarde van hun woningen zou kelderen omdat overal om hen heen duurzame, gloednieuwe woningen worden gebouwd.

Woensdag sprak Minister Kajsa Ollongren via een livestream de verlossende woorden: de huizen in ‘het vergeten hoekje’ van Appingedam worden gesloopt en herbouwd. Alle 337.

Een last van de schouders

„We stonden in de woonkamer te schreeuwen van blijdschap”, zegt bewoner Richard Hoekstra terwijl hij met een groep buren op de hoek van de Holscherlaan en de Iddekingesingel staat te kletsen. De groep heeft zich daar spontaan verzameld, precies op de grens tussen het Hart van Opwierde en het deel van de wijk waar al wel gesloopt en herbouwd wordt.

„Alle bewoners kregen vorige week een brief dat we woensdag naar een livestream konden kijken.” Met die livestream, opgezet door de gemeente Appingedam, kregen alle 337 huishoudens tegelijk en coronaproof het nieuws te horen. In totaal gaan er nu meer dan 1500 woningen tegen de vlakte in het gebied. „En daar komen naar alle waarschijnlijkheid nog meer bij”, zegt een medewerker van de NCG. „Het is het grootste versterkingsproject in het hele aardbevingsgebied.”

Buren die elkaar tegen komen feliciteren elkaar. Kinderen die maar half door hebben wat er gebeurt rennen vrolijk rond. Iedereen heeft een grote lach op het gezicht. Alsof er een enorme last van hun schouders is gevallen.

‘We zijn in shock’

Dit deel van de wijk heeft zoveel actie gevoerd, dat er een hechte club is ontstaan. De gezamenlijke appgroep ontplofte nadat Ollongren het nieuws deelde. Via die app werd ook meteen een feestje geïmproviseerd. „Ik heb de taart al in de oven staan”, zegt bewoonster Cindy Looyé-Sinnema. „We kunnen het allemaal nog niet echt geloven. We zijn gewoon in shock.”

De bewoners zijn ontroerd, ongelooflijk blij, verrast. „We voelen van alles. Dit is waar we al maanden op hopen. Maar we hadden echt niet verwacht dit vandaag te horen.”

En de makelaarsborden. Die kunnen er nu wel af. Toch? „Ja, we zijn al op een ludieke actie aan het broeden”, zegt Looyé Sinnema lachend. „Misschien kunnen we ze doorgeven aan de volgende wijk die ze nodig heeft. Zetten we ze gewoon op internet: gratis af te halen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
menu