'Ongerustheid gasopslag Grijpskerk neemt toe'

GroenLinks Westerkwartier stelt de veranderende plannen met de gasopslag Grijpskerk volgende week opnieuw aan de orde in de gemeenteraad.

De gasopslag van de NAM tussen Grijpskerken Kommerzijl.

De gasopslag van de NAM tussen Grijpskerken Kommerzijl. Foto: Geert Job Sevink

Dat gebeurt naar aanleiding van het bezoek van minister Blok aan de gasopslag, deze week. ,,Blijkbaar is die opslag belangrijk voor de minister en het rijk. Maar wij weten nog steeds niet of de inwoners de nieuwe plannen zien zitten en of dat gegarandeerd veilig kan. Het mag in geen geval schade opleveren’’, zegt fractievoorzitter Klaas-Wybo van der Hoek.

Gedoe

Volgens hem hebben bewoners van Grijpskerk, Pieterzijl en omgeving al last van schade door aardgaswinning. ,,Dat mag niet doorgaan. Wij eisen dat het rijk de schadeafhandeling op dezelfde manier regelt als rondom het Groningerveld. Bewoners mogen géén gedoe krijgen. We moeten de problemen niet vergroten en nog jaren laten voortslepen.”

Op initiatief van GroenLinks concludeerde de gemeenteraad van Westerkwartier in juli dat het rijk onzorgvuldig handelt, en riep het rijk unaniem op om de zogenaamde omgekeerde bewijslast voor inwoners van Westerkwartier te handhaven, de risico’s voor de ombouw van de gasopslag zorgvuldig en transparant te onderzoeken en de omwonenden goed te informeren en bij de plannen te betrekken.

Wantrouwen

Van der Hoek: ,,De gasopslag Grijpskerk zou eerst nog een aantal jaren een opslagfunctie houden. Toen zou hij versneld sluiten en nu zegt de overheid dat dat de opslag open blijft en een nieuwe en cruciale rol krijgt in de afbouw van het Groningenveld en in de leveringszekerheid van gas. Dat vergroot het wantrouwen van inwoners.’’

In de ondergrondse gasopslag Grijpskerk wordt sinds 1997 hoogcalorisch aardgas voor de industrie opgeslagen om de wisselingen in de vraag op te vangen. De maximale opslagcapaciteit is 2 miljard m3. Een soortgelijke opslag bij Langelo (Norg) heeft een capaciteit voor 7 miljard m3 aan laagcalorisch aardgas voor huishoudens. Het rijk wil dat nu ook in Grijpskerk doen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu