Online in gesprek over transseksualiteit: Kunnen transgenderjongeren in Oost-Groningen zichzelf zijn?

Er zijn veel transgenderjongeren in Oost-Groningen, maar het is onduidelijk of zij altijd een weg vinden om zichzelf te zijn. Dat zegt Thea de Boer van LHBTI-Veenkoloniën. Dinsdag houdt zij daarom een interactieve online bijeenkomst.

Regenboogvlag.

Regenboogvlag. Foto: archief DVHN

Op die manier wil zij samen met Biblionet een nieuw platform bieden voor een gesprek over transseksualiteit. ,,Wij hebben gemerkt dat er veel transjongeren zijn, maar of ze altijd de juiste weg kunnen vinden is voor ons onduidelijk’’, zegt De Boer. Ze vindt het daarom belangrijk dat het onderwerp wordt besproken.

Tijdens de online bijeenkomst die live uitgezonden wordt vanuit theater Van Beresteyn in Veendam, komen gasten praten over hun ervaringen. Zo vertelt een moeder over haar transseksuele kind en een transseksueel over zijn ervaringen. ,,Dat vind ik erg dapper’’, zegt De Boer. Tussendoor worden filmpjes getoond rondom het onderwerp. Kijkers kunnen via de chat vragen stellen.

Weten wat leeft

Die vragen mogen overal over gaan en gesteld worden door iedereen die interesse in het onderwerp heeft. Zo hoopt De Boer dat mensen wat opsteken, maar leert de LHBTI-belangenclub ook beter wat voor vragen er in Oost-Groningen leven.

,,Er zijn echt veel transgender jongeren, maar zie jij er iets van terug?’’ vraagt De Boer af. Ze is blij dat Biblionet meewerkt aan verschillende initiatieven, zoals een ‘roze tafel’ in Stadskanaal waar boeken liggen over geaardheid. Vorige week werd ook zo’n tafel onthuld in de bibliotheek in Ter Apel.

Bij de live-bijeenkomsten heeft Biblionet een voortrekkersrol gespeeld, zegt De Boer. Ze is blij met de kans. ,,Als niemand het oppakt, gaat er niets gebeuren.’’

De themabijeenkomst start om 19.00 uur en is live te volgen via de Facebookpagina LHBTI-Veenkoloniën Westerwolde en de Facebook-pagina’s van de bibliotheken in Stadskanaal en Westerwolde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu