Politie heeft geen zicht op criminaliteit in zeehavens van Lauwersoog, Delfzijl en Eemshaven: zijn het vrijplaatsen voor georganiseerde misdaad?

Zonnedijk Eemshaven Foto: Koos Boertjens

De noordelijke zeehavens van Nederland lijken aantrekkelijk voor de georganiseerde criminaliteit. De politie heeft er tot dusverre nog onvoldoende zicht op.

In opdracht van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap is onderzoek uitgevoerd naar georganiseerde criminaliteit in de havens van Harlingen, Lauwersoog en Groningen Seaports (Delfzijl en Eemshaven).

Op basis van het rapport stelt Joop de Schepper (Hoofd Operatiën, eenheid Noord-Nederland), dat er gezamenlijk werk te doen is. ,,De aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit is een prioriteit en daarom is het goed dat er onderzoek is verricht naar onze informatiepositie in relatie tot de aanwezigheid van georganiseerde ondermijnende criminaliteit in noordelijke zeehavens."

Geen concrete aanwijzingen

De beperkte mate van toezicht en het grotendeels openbare karakter van de havens bieden gelegenheid voor criminele activiteiten. De politie en andere handhavingsorganisaties hebben weinig concrete informatie over de aanwezigheid van georganiseerde criminaliteit in Noordelijke zeehavens.

Toch hebben gesprekspartners binnen en buiten de politie vermoedens dat daarvan sprake is. Onderlinge samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de handhavingsorganisaties in de noordelijke zeehavens staan nog in de kinderschoenen.

Onderbouwd beeld ontbreekt

In de systemen van de politie is weinig ‘verrijkte’ informatie over de havens aanwezig. Daardoor heeft de politie geen gestructureerd en onderbouwd beeld van de aard en omvang van georganiseerde criminaliteit in de zeehavens.

Politie en andere handhavingsorganisaties staan voor de vraag of meer aandacht voor de noordelijke zeehavens nodig is. Hoewel er geen concrete bewijzen zijn dat georganiseerde criminaliteit voorkomt in de havens, lijkt het wel aannemelijk. De prioriteit van handhavingsorganisaties voor toezicht in de havens is laag.

Nieuws

Meest gelezen

menu