Onrust in wierdedorp Warffum over zonnepanelen in beschermde dorpskom

In Warffum is onrust ontstaan nu de gemeente Eemsmond na jaren gedogen ineens de regels voor zonnepanelen beschermde dorpsgezicht lijkt aan te scherpen.

Huiseigenaren in de historische kern van het wierdedorp kregen vorige maand een brief in de bus waarin de gemeente meldt dat ze laat inventarisseren hoeveel huizen ze afgelopen jaren zijn voorzien van zonnepanelen. Nader bericht volgt, schrijft de gemeente.

Die brief zorgt volgens Dorpsbelangen-voorzitter Francie Kaaijk voor onrust onder een kleine dertig huiseigenaren die de afgelopen jaren zonder enige tegenwerping van de gemeente zonnecollectoren hebben geplaatst.

‘Moeten mijn panelen weer van het dak?’

,,Mensen vragen zich af: kan ik nu mijn panelen straks weer van het dak halen?’’, stelt Kaaijk. Zij verwacht vanavond tijdens de jaarvergadering van Dorpsbelangen veel vragen over de brief aan de vertegenwoordigers van de gemeente.

Ook de gemeenteraad heeft de kwestie voor volgende week op de agenda gezet na een brandbrief van Warffumer Wim Munters. Die klom in de pen nadat een dorpsgenote nul op rekest kreeg op een vergunningsaanvraag voor zonnecollectoren.

Ng geen welstandsregels op papier

Opmerkelijk genoeg haalde de Warffumse aanvankelijk haar gelijk bij de gemeentelijke bezwarencommissie. Die stelde vast dat burgemeester en wethouders hun weigering baseren op welstandsregels die helemaal niet op papier staan. Het college heeft daarom ‘geen grond’ de aanvraag af te wijzen.

Toch krijgt de Warffumse geen vergunning. Het college erkent dat de afgelopen een aantal zonnepanelen ‘onopgemerkt is gebleven’, maar trapt nu op de rem. Inmiddels zijn aanvullende welstandsregels in de maak waaraan nieuwe aanvragen kunnen worden getoetst.

Belangen per geval afwegen

‘Oude’ panelen worden niet per se gedoogd, schrijft het college in een reactie aan Munters. De gemeente wil per geval het belang van het dorpsgezicht afwegen tegen dat van ‘inwoners, duurzaamheid als ook de aardbevingsproblematiek’. De raad is daar niet gerust op en wil een debat over de vraag hoe de nieuwe regels eruit moeten zien.

Nieuws

Meest gelezen

menu