Denemarken stuurt vluchtelingen terug. Duizenden Syriërs in Noord-Nederland zijn bang voor soortgelijke behandeling

Arabist Esmeralda van Boon, bij de HUB Haren. Foto: Jan Willem van Vliet

Onder de duizenden Syriërs in Noord-Nederland heerst extra stress, sinds Denemarken eerder deze maand besloot dat vluchtelingen teruggestuurd kunnen worden.

Volgens de Deense overheid zijn sommige delen van Syrië inmiddels veilig genoeg om naar terug te gaan. Een kleine 200 Syrische vluchtelingen in het land heeft te horen gekregen dat hun verblijfsvergunning niet wordt verlengd en dat ze terug moeten. Onder sommige Syriërs in Groningen en Friesland is angst dat Nederland hetzelfde zal beslissen. Daar is vooralsnog geen sprake van.

'Heel onverstandig besluit'

,,Een heel onverstandig besluit van Denemarken”, zegt arabist Esmeralda van Boon, die voor de gemeente Groningen statushouders begeleidt. ,,Damascus is misschien relatief rustig nu, maar stuur je gevluchte Syriërs terug, dan teken je als land eigenlijk hun doodvonnis. Een deel zal direct worden opgepakt en in de gevangenis worden gezet. Wat daar gebeurt, dat wil je niet eens weten.”

Het is 10 jaar geleden dat protesten tegen het regime van president Assad uitmondden in een oorlog, die nog altijd voortwoekert. Enkele duizenden Syriërs zijn de afgelopen jaren in Noord-Nederland beland. Hun arbeidsmoraal is hoog, zo blijkt uit onderzoek. Ze willen heel graag meedoen, maar een deel slaagt er nog niet in. Vooral de wat oudere Syriërs hebben soms moeite om aan te haken.

Daar tegenover staan de succesverhalen. Veel jongeren doen een opleiding of hebben die inmiddels afgerond. Een flink deel van de vluchtelingen heeft de Nederlandse nationaliteit gekregen of is op weg naar naturalisatie. Van Boon: ,,Die zeggen: 'Ik heb het voor elkaar gekregen om hier te komen, nu moet ik ook doorpakken'.”

Nieuws

Meest gelezen

menu