Vader mag op eigen erf in Onstwedde 'luidruchtig' knutselen aan de crossmotoren van zijn kinderen. Oude buren vluchten voor lawaai, nieuwe buren 'not amused'

De gemeente Stadskanaal hoeft een vader die bij zijn huis in Onstwedde knutselt aan de crossmotoren van zijn kinderen daar niet op aan te spreken. Dat oordeelde de bestuursrechter in Groningen nadat twee omwonenden naar de rechtbank waren gestapt.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Het tweetal ervoer veel hinder van het knutselen aan de crossmotoren. De man maakte op zijn woonerf aan de Oosterholtsweg de twee motoren van zijn (kleine) kinderen wedstrijdklaar. Dat deed hij onder andere door die te testen en nu en dan de gashendel open te trekken - wat voor een lawaai zorgde.

Eerder had de man al een waarschuwing gekregen van de gemeente dat de crossmotoren niet op zijn agrarische grond gebruikt mochten worden en dat de kinderen ook niet over de Oosterholtsweg mochten rijden. Daar hielden de vader en hun kinderen zich aan.

Overlast bijhouden op lijst

Toch bleef het duo overlast ervaren van het sleutelen aan de motoren op het woonperceel en vroegen zij zich af waarom de vader dat niet bij de crossbaan kon doen. Ze gingen er ook meer op letten, gaven ze aan tijdens de zitting en ze hielden een lijst bij waarop ze noteerden wanneer ze overlast ondervonden. Tussen april en juni was dat in ieder geval zes keer.

Zij vonden dat de gemeente moest handhaven op de geluidsoverlast, maar die wilde dat niet: ,,Je mag in je eigen tuin je eigen hobby bedrijven. Tot op zekere hoogte is er daarbij geen verbod op het maken van geluid’’, voerde de advocaat van de gemeente aan.

‘Hobbyen mag’

Volgens de rechter heeft de advocaat gelijk. Het aantal keren dat het duo hinder ondervond bleef binnen wat men als hobbyen kan zien, volgens hem. En volgens het geldende bestemmingsplan van het woonerf mag dat. Alleen als er erg veel of intensief wordt gehobbyd kan dat worden vergeleken met bedrijfsmatige activiteiten. En dat mag dan weer niet.

Het duo is inmiddels verhuisd, naar eigen zeggen vanwege de overlast. Een week na de zitting op 8 juni zaten zij bij de notaris. Ze wilden een uitspraak van de rechter over de zaak om het huis op een ‘nette manier’ over te dragen aan de nieuwe bewoners.

Die nieuwe bewoners zijn not amused: volgens hen waren ze bij de koop van het huis niet ingelicht over de rechtszaak of de ervaren overlast. Ze vernamen het pas toen buurtgenoten hen op het artikel in deze krant wezen en een interview over de zaak met Bram Moszkowicz beluisterden op Radio 2 .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu