Ontgroening Vindicat met mondkapjes en babyvoeding

Het sociëteitsgebouw van Vindicat. Foto Duncan Wijting

Babyvoeding, waterpistolen: de introductietijd van Vindicat bevat elementen die lijken te wijzen op ontgroening. Het corps zelf weigert het zo in elk geval zo te noemen.

De studentenvereniging haalt alles uit de kast de 450 nieuwe leden een volwaardige introductie te geven die aan alle regels voldoet. De eerstejaars meldden zich zondagochtend bij roeivereniging Aegir en maandagochtend stonden ze in spijkerbroek, wit T-shirt en met mondkapjes netjes in de rij voor de ingang van het sociëteitsgebouw aan de Grote Markt. De introductie duurt vier dagen, woensdag is de laatste. De aspirant-leden kwamen niet met lege handen. Vooraf kregen ze de opdracht onder meer potjes Olvarit en Nutrilon, waarmee flessenmelk voor baby’s wordt gemaakt, te kopen.

Geen alcohol tijdens introductietijd

Minister-president Mark Rutte zei vorige week tijdens de laatste persconferentie dat vanwege corona fysieke activiteiten tijdens de introductietijden van studentenverenigingen niet zijn toegestaan. De Veiligheidsregio kan onder strikte voorwaarden ontheffing verlenen. Zo mag er geen alcohol worden geschonken en moet de bijeenkomst om 22 uur zijn afgelopen. Bovendien moet de bijeenkomst informatief van aard zijn.

Nu krijgen de nieuwe leden volop informatie over onder meer de geschiedenis van het corps, de combinatie studie en het verenigingsleven en de cultuurverandering binnen Vindicat die na de excessen met drank, gewelddadigheden en banga-lijstjes op gang is gebracht. ,,We hebben nu een programma dat past binnen de noodverordening. De nieuwe leden zijn in groepjes verdeeld zodat iedereen een keer langs kan komen. De mondkapjes zijn niet verplicht, maar we hebben hier toch voor gekozen. Ook al zijn ze misschien medisch niet noodzakelijk, er gaat toch een waarschuwende werking vanuit. Ik durf te zeggen dat we nu in onze ogen de veiligste introductietijd van Nederland hebben. Onze protocollen zijn de laatste vier jaar zo aangepast dat ze nu een voorbeeld voor kleinere verenigingen zijn.’’

Een informatieve introductietijd met ... Olvarit?

Maar eh, hoezo draagt Olvarit bij aan ‘informatief’? ,,We hadden voor de introductietijden kampen georganiseerd’’, legt rector Floris Hamann uit. ,,We hadden dus al een gigantische lading Olvarit ingeslagen. En dan wordt vier dagen voor het kamp de stekker eruit getrokken. Overigens: het is niet de bedoeling dat al die potjes worden opgegeten. ,,Ja, je mag het op je brood smeren, maar het is de bedoeling dat alles naar de Voedselbank gaat.’’

Ook de andere grote studentenverenigingen worstelen met de beperkingen die zijn opgelegd rond de introductietijd. Zo organiseert Albertus in plaats van introkampen ‘activiteiten met een informatief karakter’ in de sociëteit. Dizkartes wil fietstochten organiseren om nieuwe leden de stad te leren kennen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu