Onzekerheid blijft over geld scholen Loppersum en Bedum

Foto Archief DvhN/ANP ANP

De gemeenten Loppersum en Bedum blijven tot de zomer in onzekerheid of het Rijk de extra kosten van de scholenaanpak betaalt.

Overleg

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders is al een tijdje in overleg met verschillende ministeries over de financiering van de nieuw- en verbouw van een groot aantal scholen in beide aardbevingsgemeenten, maar volgens zijn woordvoerster duurt het nog even voordat daar duidelijkheid over is. Op de vraag of de bereidheid er in ‘Den Haag’ is, blijft het antwoord eveneens uit: ,,De gesprekken zijn gaande, daar kan ik niet op vooruitlopen.’’

Verduurzaming

Schoolgebouwen in beide gemeenten worden niet alleen aardbevingsbestendig gemaakt, ze worden tegelijk verduurzaamd en aangepast aan de eisen van de toekomst. Het probleem is dat de NAM alleen de versterking betaalt. De overige kosten zijn voor de lokale overheden. Die hebben dat geld niet.

De raad van Bedum ging donderdag akkoord met de versteviging en verduurzaming van zes scholen. Daarvoor is dik 3 miljoen euro nog niet gedekt. Loppersum laat zich bij de bouw van drie nieuwe ‘kindcentra’ leiden door de wens van scheidend commissaris van de Koning Max van den Berg om ook daar ‘iconen’ van schoolgebouwen te realiseren. Onduidelijk is wie die 1 miljoen euro extra ophoest.

‘Kriebels’

Wethouder Bé Schollema (PvdA/GroenLinks) van Loppersum meldde in februari bij de bespreking van het scholenplan ‘kriebels in de buik’ te voelen. Plannen van een dergelijke financiële omvang komen immers niet zo vaak in een politiek leven voorbij. Zeker niet met zoveel risico. Als het Rijk uiteindelijk toch niet bijspringt, betekent dat 45.000 euro extra jaarlasten. Een behoorlijke plus op het onderwijsbudget van circa 2,5 ton.

De PvdA Bedum toonde zich donderdag uiterst bezorgd over het enorme risico. Ondanks geruststellende woorden van burgemeester Henk Bakker. Hij merkte op dat de Nationaal Coördinator toezegde voor de Walfridus en de Horizon, een oplossing te zoeken. Bakker: ,,Ik meen ook dat het in een gespreksverslag zwart op wit staat. Bedum loopt voorop en Alders wil net zo min vertraging als wij.’’

Veiligheid

Dat beide gemeenteraden meegingen in het risico is omdat de veiligheid voor de kinderen vooropstaat. Overigens is het welslagen van de missie van Alders niet alleen van belang voor Loppersum en Bedum. De verwachting is dat 60 procent van de geïnspecteerde scholen in het aardbevingsgebied versterkt moet worden. Ook in andere gemeenten moet er straks veel geld bij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu