Ook Gemeente Aa en Hunze is fel tegen zoutwinning bij Veendam

De zoutwinlocatie Tripscompagnie van Nedmag. Foto: Archief DVHN

Na de gemeente Midden-Groningen heeft ook de gemeente Aa en Hunze zich fel gekeerd tegen de uitbreidingsplannen van magnesiumzoutwinner Nedmag.

Bij het ministerie van Economische Zaken ligt tot en met 24 juli een ontwerp-instemmingsbesluit waarmee het bedrijf uit Veendam tot eind 2045 maximaal 3,7 miljoen ton magnesiumzout kan winnen.

Het college heeft per brief bezwaar gemaakt tegen die extra zoutwinning, terwijl de gemeenteraad van Aa en Hunze op 27 augustus een besluit neemt.

Nedmag wint sinds 1972 magnesiumzout in de gemeente Veendam, maar een deel van het grondgebied van gemeente Aa en Hunze valt binnen het wingebied.

Wat zijn de effecten van mijnbouwactiviteiten?

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra zegt dat de inwoners van zijn gemeente bezorgd zijn over de zoutwinning, evenals de stapeling van effecten van mijnbouwactiviteiten in de regio, zoals de gaswinning in Groningen, het gasveld Annerveen en de daardoor ontstane bodemdaling.

,,Veiligheid van inwoners en het voorkomen van schade staat voor ons op nummer 1. De onzekerheden en risico’s zijn volgens ons niet weggenomen. Verder vinden we dat er onvoldoende onderzoek wordt gedaan naar de effecten op langere termijn en dat momenteel de schaderegelingen niet toereikend zijn.”

‘Dit soort belangrijke documenten moet je niet in de zomerperiode publiceren’

Hiemstra vindt het tijdstip van de behandeling van het ontwerp-instemmingsbesluit ongelukkig gekozen. ,,Dit soort belangrijke documenten moet je niet in de zomerperiode publiceren. Dan doe je inwoners en overheden in het gebied tekort. Om ons iets tegemoet te komen bestaat nu de mogelijkheid voor een aanvullende reactie na de zomervakantie. Wij sturen nu eerst een concept-zienswijze die we graag later samen met inwoners en de gemeenteraad aanscherpen.”

Grote lekkage in 2018

Andere tegenstanders van de uitbreiding zijn onder meer de gemeente Midden-Groningen en de Stichting Stop Zoutwinning uit Borgercompagnie. Laatstgenoemde liet eerste deze maand weten fel tegenstander van de plannen te zijn. Ook omdat twee jaar geleden in de grootste caverne van Nedmag een scheur ontstond en vervolgens honderden miljoenen liters pekel en tientallen miljoenen liters diesel lekten. De stichting stelt dat er veel maatschappelijk verzet tegen zoutwinning bestaat.

Nieuws

Meest gelezen

menu