Ook Groningen kiest voor overstap naar Friese afvalverwerker Omrin

De Attero-afvalscheidingsfabriek in Groningen. De gemeente Groningen stapt per 2022 over naar Omrin, net als haar vuilnispartners Het Hogeland en Westerkwartier. Foto: Archief Peter Wassing

Ook Groningen sluit aan bij de Friese afvalverwerker Omrin. De gemeente stapt vanaf 2022 voor 1,1 miljoen euro in als aandeelhouder.

Ondanks grote twijfel bij de oppositie gaf de gemeenteraad daarvoor woensdagavond groen licht. Daarmee sluit Groningen aan in de groeiende reeks gemeenten in de provincie die hun afvalverwerking onderbrengen bij Omrin of dat van plan zijn.

Oppositiepartijen zien grote risico’s en willen alsnog aanbesteden

Vooral de Partij voor de Dieren, VVD, CDA en Stadspartij en 100%Groningen zien grote risico’s aan die stap en stemden daarom tegen. Zij vrezen dat de gemeente als aandeelhouder in de toekomst een fikse scheur in de broek kan oplopen bij mogelijke verliezen of zelfs een faillissement bij Omrin.

Bovendien vinden de oppositiepartijen dat ze het aanbod van Omrin niet goed kunnen vergelijken doordat de huidige afvalverwerker Attero en andere concurrerende bedrijven niet konden inschrijven op het werk. VVD en PvdD drongen er daarom op aan om alsnog een openbare aanbestedingsprocedure te starten, maar kregen alleen steun van de PVV.

Raadsmeerderheid: Omrin is de beste keus voor Gronings afval

De coalitie van GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie staat daarentegen vierkant achter het plan. Zij zien het Friese bedrijf als de beste keus, zowel financieel als qua duurzaamheidsprestaties. Ook de SP is voor: volgens die partij is de afvalverwerking een overheidstaak die niet bij een winstgedreven bedrijf thuishoort.

Die uitkomst behoedt verantwoordelijk wethouder Glimina Chakor voor een netelig probleem. In Het Hogeland en Westerkwartier, de afvalpartners van Groningen, koos de politiek al eerder voor een overstap. Met hun gezamenlijke Afvalregio Centraal Groningen willen de drie gemeenten per 2022 overstappen als het huidige contract met Attero afloopt. Dat zou in de knel komen als de Groningse raad alsnog een aanbestedingstraject had afgedwongen, met ongewisse uitkomst.

Zorgen over Attero-banen in Groningen, maar hoop op nieuw werk

Zorgen zijn er wel, ook bij de voorstanders, over de werkgelegenheid bij de Vagron-afvalscheidingsfabriek in Groningen die nu wordt gerund door Attero. Die fabriek, met nu nog vijftig man personeel, zal na de overstap sluiten. De gemeenteraad schaarde zich unaniem achter een motie waarin 100%Groningen-fractievoorzitter Marjet Woldhuis om een ‘aanvalsplan’ te maken voor behoud van die banen.

Daar heeft Chakor goede hoop op. Omrin heeft volgens haar onder meer plannen om op de Vagron-locatie een afvalvergister te runnen. Dat wil de gemeente graag vanwege de voortrekkersrol die ze wil spelen op het gebied van groene waterstoftechnologie. Ook kijkt de Friese afvalconcern of het Groningen kan uitbouwen tot een ‘circulariteitshub’: een knooppunt voor afvalscheiding en recycling. ,,Met alle werkgelegenheid vandien’’, aldus Chakor.

Nieuws

Meest gelezen

menu