Ook aan het puzzelen geslagen? Dit zijn de mensen achter de grote Jan van Haasteren puzzels (en met deze tips leg je ze het snelst)

Veel mensen puzzelen om de tijd te verdrijven nu ze zoveel mogelijk binnen moeten blijven vanwege het coronavirus. Foto: ANP/Frank van Beek

Wat te doen in tijden van het coronavirus? Veel mensen komen op een nieuwe hobby uit: legpuzzels! De markt zat al in de lift en gaat in de coronacrisis helemaal door het dak. Dit zijn de mensen achter de wereldberoemde Jan van Haasteren puzzels en ze geven exclusieve tips.

De grote meester zelf: Jan van Haasteren (84)

Dat de verkoop zo hard gaat is een groot plezier voor Dick Heins (60) uit Oosterhout. Hij tekent de Jan van Haasteren puzzels. Dat doet hij samen met Rob Derks en met ‘de grote meester Jan van Haasteren, hij is 84, zelf’. Ze tekenen per persoon 3 tot 4 puzzelplaten per jaar voor spellenfabrikant Jumbo in Zaandam.

Dat ook steeds meer jonge mensen legpuzzels maken, juist in de tijd van corona, noemt hij een positieve ontwikkeling. ,,Het brengt een gezin bij elkaar. Mijn vrouw puzzelt, als mijn stiefzoon binnenkomt met zijn vriendjes staat iedereen om de tafel en wil iedereen meedoen. Puzzelen is niet gebonden aan leeftijd. Het is voor iedereen.’‘

Het tekenen van de puzzels is pure ambacht. De mannen van Studio Jan van Haasteren tekenen alles met de hand. ,,We hebben alle drie onze eigen manier van werken. We werken aan de hand van het stramien van Jan van Haasteren.”

De vaste elementen: haaienvin, ogen en de snelle slak

Dat betekent hoe dan ook dat er grapjes in elke Jan van Haasteren puzzel verwerkt zitten. En vaste elementen. Een haaienvin, een oog op steeltjes, de snelle slak. ,,We zijn vrij om figuurtjes toe te voegen. Ik gebruik een karikatuur van mijn vader. Rob Derks doet muzikanten van ZZ-Top’‘, verklapt Heins.

Werkt hij nu ook aan een puzzel? Heins lacht. ,,Ja, ik leg de laatste hand aan een schets die morgen ter controle gaat. Maar alles blijft nog strikt geheim. Als de puzzel terug komt, pak ik mijn Oostindische inkt en schets ik de tekening netjes over. Het duurt dan nog 3, 4 maanden voordat het bij de distributeur ligt en wordt uitgeleverd.”

Of Heins die puzzel daarna ook zelf gaat leggen, valt te bezien. Weliswaar beleeft zijn vrouw veel plezier aan puzzelen, pakt hij steevast stiekem een stukje weg en geniet hij als iedereen plezier beleeft maar zelf heeft hij geen geduld. ,,Ik kan me wel een uur concentreren op hoe een veter moet lopen, maar als ik twee puzzelstukjes moet léggen, word ik gek.’‘

Een tip dan nog? ,,Jazeker! Begin niet meteen met een puzzel van 5000 euro, bouw het rustig op. Er zijn ook kleinere te koop. Zorg er gewoon voor dat je er het plezier in houdt.” Volgens Heins kan het daarna maar zo zijn dat mensen besmet raken met het puzzelvirus. Een veel en veel beter virus dan corona.

Verkoop door het dak

René van der Zwet verkoopt via een winkel in Roelofarendsveen de wereldwijd bekende legpuzzels van Jan van Haasteren. De winkel is open, maar er zijn als gevolg van de aangescherpte regels minder klanten tegelijk binnen.

Van der Zwet is vooral druk met bestellingen via de webshop. ,,De vraag is enorm, het gaat echt door het dak. En dat betekent aanpoten. Met hulp van vrienden en familie lukt het.”

Precieze aantallen kan hij niet noemen. ,,Het is een meervoudige van normaal. Mensen gaan voor de uitdaging. De grootste vraag is naar puzzels van tussen de 2000 en 3000 stukjes.”

Wijngaard en Formule 1

Waar de puzzelaars voor kiezen? Verkoper René Van der Zwet weet het precies. ,,Een hele populaire was de wijngaard, die is nu op. Maar ook de Formule 1 doet het goed.” De grote vraag naar legpuzzels is volgens Van der Zwet niet alleen het gevolg van de coronacrisis.

Hij kan het weten. ,,Ik organiseer het NK legpuzzelen. In het hele land waren 15 voorrondes met 2800 deelnemers. Zo’n 80 deelnemers in teams van 4 personen zouden op 5 april de finale spelen. Maar dat is uitgesteld tot 6 september. We zien al een tijdje dat de belangstelling voor legpuzzelen toeneemt. Mensen vinden het leuk en het verjongt ook.”

Niet aan te slepen in de winkel

De kleurrijke tekeningen in 50 tot 5000 (en nog meer!) stukjes zijn populair. Ze vliegen de deur uit. Merken ze ook bij spelletjeswinkel Wirwar in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat in Groningen.

De winkel onderging zelfs een kleine metamorfose. Voorin alle puzzels, duidelijk te zien. Achterin de spelletjes. ,,Klanten kiezen, wij pakken het”, legt Eelco Hoetjes uit.

Het lijkt er volgens hem op dat het ‘eerste hamstergedrag’ achter de rug is. ,,We hebben heel veel meer verkocht dan normaal. En vooral puzzels. Toevallig hadden we voor de coronacrisis net groot ingeslagen bij een Duitse leverancier.”

In die voorraad is nu een flinke deuk geslagen. ,,Onze hele voorraad puzzelmatten en opbergsystemen is op. We kunnen daar nu ook even niet meer aan komen, want dit is ook op bij onze leveranciers.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu