De kinderen van Onstwedde hebben hun vijf heilige zomerdagen terug; de vakantiespelweek, aflevering 58, is na een jaar van afwezigheid maandag begonnen

De 58ste vakantiespelweek van Onstwedde is maandag begonnen. Meer dan tweehonderd kinderen zijn daar, na het gemis van vorig jaar, heel blij mee.

Op de eerste ochtend van de Week werd er flink geknutseld.

Op de eerste ochtend van de Week werd er flink geknutseld. Foto: Huisman Media

Wie op deze maandagochtend het terrein van de jeugdsoos De Boerderij in Onstwedde betreedt, stuit op meer dan tweehonderd blije kinderen.

Zij zijn klaar voor de vakantiespelweek, het evenement dat al heel lang kleur geeft aan de laatste week van de zomervakantie. Kinderen uit het dorp in de basisschoolleeftijd worden dan op allerlei manieren beziggehouden in en rond de soos, met uitjes, knutselen, speurtochten. Jongeren in het dorp organiseren dat alles.

Zin is groot

Martine Wubs (23) is een van die jongeren. Zij kijkt lachend naar al die vrolijke kinderen. ,,Vorig jaar kon de week vanwege de coronacrisis niet doorgaan. De zin in het evenement is nu weer enorm groot’’, vertelt ze. ,,Niet alleen bij de kinderen, maar ook bij ons, bij de meer dan zestig jongeren die de kinderen begeleiden.’’

Ouders zijn op het terrein niet te zien. Zij hebben zopas hun kroost bij de ingang van het terrein afgeleverd. ,,Vanmiddag kunnen ze hun kinderen weer ophalen’’, zegt Martine. ,,Vanwege corona mogen ze het terrein niet opkomen, we willen geen risico’s lopen.’’

‘Onder water’ is het thema

Terwijl Martine haar verhaal doet, verdringen de jongste kinderen zich bij de in-/uitgang van het terrein. Zij beginnen aan een speurtocht door het dorp. De oudste kinderen slaan aan het knutselen. ,,Ze gaan onder meer van schoenendozen een aquarium maken, want ‘onder water’ is het thema van de week’’, zegt Martine.

Annelie Vloo is een van die knutselaars. Ze gaat volgende week voor het eerst naar de middelbare school en mag voor het laatst aan de spelweek meedoen. ,,Vorig jaar heb ik dit erg gemist, nu gaat het gelukkig weer door’’, vertelt Annelie. ,,Ik ben met mijn ouders deze zomer op vakantie geweest, naar Brabant. Dat was mooi, maar dit is ook leuk. Het mooiste aan deze week? Het uitje.’’ Want dat is een vast onderdeel van de week: een dagtocht in de bus. Deze week gaat het naar Appelscha.

Terwijl Annelie knutselt en Martine de leiding weer op zich neemt, betrekt de lucht boven Onstwedde en valt een enkele regendruppel. Het deert de kinderen en jongeren in Onstwedde niet. Hun vijf heilige dagen zijn terug en dus schijnt de zon.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu