Ook buschaufeurs zijn overlast asielzoekers zat; ChristenUnie eist maatregelen voor veiligheid

Niet alleen winkeliers maar ook buschauffeurs in Ter Apel hebben te maken met overlast, veroorzaakt door een kleine groep asielzoekers.

Dat zegt Jaap Franke, voorzitter van de ondernemingsraad van vervoerder Qbuzz Groningen-Drenthe.

Lijn 73

De overlast raakt vooral de chauffeurs op lijn 73 en wordt volgens Franke vooral veroorzaakt door een kleine groep veiligelanders: mensen uit veilig verklaarde landen die in het asielcentrum van Ter Apel verblijven.

Trappen en spugen

,,Ze weigeren soms te betalen, bedreigen soms de chauffeurs en maken stennis, ze trappen tegen de bus of spugen’’, stelt Franke. ,,Dat gaat al geruime tijd zo, we zijn het zat. We willen dat Den Haag maatregelen neemt.’’

Dat willen de winkeliers in Ter Apel. Ze worden geconfronteerd met veel winkeldiefstallen. Volgens de politie worden ze vaak gepleegd door de veiligelanders.

Den Haag

De raadsleden van Westerwolde lieten gisteren ook weten dat de maat voor hen vol is. ,,Ik breng dat sterk signaal de komende dagen over in Den Haag’’, zegt burgemeester Leendert Klaassen. ,,Daar moeten inderdaad de belangrijkste maatregelen worden genomen. Maatregelen die er bijvoorbeeld toe leiden dat veiligelanders nog sneller terugkeren naar het land van herkomst.’’

 

De ChristenUnie heeft bij het provinciebestuur aangdrongen op maatregelen om de veiligheid van chauffeurs en passagiers op de lijn 73 te garanderen.

Donderdag werd bekend dat de ondernemingsraad van Qbuzz overweegt om chauffeurs op te roepen de bushaltes bij het AZC in Ter Apel te boycotten vanwege de overlast die veroorzaakt wordt door asielzoekers uit zogeheten veilige landen.

De ChristenUnie vindt dat mensen die afhankelijk zijn van deze buslijn niet de dupe mogen worden van de overlastgevers.

,,Buschauffeurs en hun passagiers moeten veilig zijn in de bus. Dat mag absoluut niet in het geding zijn. De buslijn naar het asielzoekerscentrum en naar de gevangenis in Ter Apel is ontzettend belangrijk voor vluchtelingen en bezoekers die afhankelijk zijn van openbaar vervoer. Wij vinden dat alles op alles moet worden gezet voor een veilig voortbestaan van deze verbinding”, zegt ChristenUnie-Statenlid Fredric Geijtenbeek.

Nieuws

menu