Ook de binnenzwembaden mogen weer open. Daar komt heel wat bij kijken. Zwemmers moeten zich bijvoorbeeld thuis douchen

Aquarena in Emmen. Foto: Jan Anninga

Ook de binnenzwembaden hebben vanaf maandag toestemming om weer open te gaan. Maar van zwemmen is voorlopig geen sprake.

Baantjestrekkers, recreatiezwemmers en ouders van kinderen die lessen volgen kijken er reikhalzend naar uit: wanneer gaan de zwembaden open? Maandag mag het weer van de regering. Maar de zwemmers moeten zich nog even in toom houden. Er komt nogal wat bij kijken.

De laatste dagen tastten veel bestuurders van zwembaden in het duister over wat er precies mag. Het wachten was op het protocol van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) in samenwerking met partijen uit de zwembranche.

Dat protocol is er nu. Klik hier om het te lezen.

‘Verantwoord zwemmen’

Directeur Marijke Gelling van Sport050, waaronder vier Groninger zwembaden vallen, heeft het protocol ‘Verantwoord zwemmen’ inmiddels onder ogen gehad. Er zijn geen restricties van het aantal mensen dat in een zwembad mag zijn. Wel geldt het afstandscriterium van 1,5 meter.

Het is niet eenvoudig om dat overal in het bad te waarborgen. Gelling heeft er al over nagedacht. ,,Bij baantjestrekkers kun je bijvoorbeeld denken aan het achter elkaar zwemmen in een vierkant in het bad. De vraag is wel hoeveel mensen er dan in het water kunnen.’’

Reserveringssysteem

Op grond van dat getal moet er een reserveringssysteem worden opgetuigd, zegt Gelling. Mensen kunnen dan intekenen voor een tijdslot. ,,Zo’n online systeem heb je niet zomaar operationeel.’’

De bezoekers moeten zich thuis douchen en bij aankomst hun zwemkleding onder hun gewone kloffie aan hebben. Na het verlaten van het bad mogen ze zich alleen omkleden in de individuele kleedhokjes en niet in de collectieve kleedruimtes. Ze mogen zelfs niet naar het toilet in het zwembad.

Aangepaste lessen

In het uitgebreide protocol - waarin veel hygiënevoorschriften staan - lezen we verder dat kinderen die les krijgen mogen worden vergezeld door slechts één ouder of begeleider. Die mag ze ook helpen bij het aan- en uitkleden. De lessen zelf moeten volgens Gelling worden aangepast. ,,Zo staat de instructeur bij de jongste kinderen in het water. Het wordt nog een hele puzzel daar een oplossing voor te vinden.’’

Recreatief zwemmen is voorlopig toekomstmuziek. Gelling: ,,Het afstand houden is erg moeilijk. Jongeren duiken in het water, maken bommetjes, raken elkaar aan. Het verbod erop is lastig te handhaven.’’

Buitenbaden nog later open

Ze verwacht dat de Groninger binnenbaden ‘op z’n vroegst’ op 18 mei worden geopend. Andere noordelijke zwembaden gaan nog later openen. Dat geldt ook voor de buitenbaden.

Op hun websites houden de zwembaden de bezoekers op de hoogte van de openingstijden en de voorschriften.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu