'Ook na zomervakantie nog lang niet alle leerlingen naar school'

Alle leerlingen mogen vanaf 2 juni weer naar school mits ze anderhalve meter afstand houden. Foto: Archief/Boudewijn Benting

Scholen van het voortgezet onderwijs gaan ervan uit dat ook in september nog lang niet alle leerlingen naar school kunnen. Ze bereiden zich voor op een lange periode van gecombineerd fysiek en afstandsonderwijs.

De lessen vanaf 2 juni tot de zomervakantie zien ze dan ook als proefperiode. ,,Tot de vakantie komen leerlingen naar school én geven we lessen op afstand. Deze ervaringen gebruiken we voor het volgend schooljaar’’, zegt Matthias Kooistra van het Esdal College in Emmen. Ook andere schoolbestuurders gaan ervan uit dat de anderhalve meter maatregel in september nog steeds geldt en gaan lessen ‘uitproberen’.

Zo wil het Esdal College oefenen met livestream-onderwijs. De leraar geeft op school een kleine groep les, de andere leerlingen kijken thuis mee. Kooistra: ,,We denken zo dubbel werk te voorkomen. Het is een test voor volgend schooljaar.’’

Kleine groepen in lokalen

Middelbare scholen mogen vanaf 2 juni weer open mits leerlingen en leraren onderling anderhalve meter afstand houden. Dat betekent dat ongeveer een kwart tot een derde van de leerlingen naar school kan. Voor scholen is het een grote puzzel dat voor elkaar te krijgen. Ze moeten leerlingen in kleine groepen over de lokalen verdelen en hebben meer personeel nodig.

Het Hondsrug College Emmen en Roelof van Echten College Hoogeveen kiezen ervoor alleen leerlingen met achterstanden naar school te laten komen en jongeren die nog toetsen moeten maken. ,,We zitten immers in de afronding van het schooljaar’’, zegt Albert Weishaupt van de school. Het Esdal laat alle leerlingen komen. ,,Alleen de leerlingen met achterstand laten komen, vind ik stigmatiserend’’, zegt Kooistra. ,,Bovendien: alle leerlingen willen elkaar graag weer zien.’’

Extra vervoer

Op de persconferentie van dinsdagavond zei premier Mark Rutte dat scholen zelf vervoer moeten regelen voor leerlingen die ver weg wonen. Maar die soep wordt niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend.

Ze overleggen met bus- en treinmaatschappijen. Leerlingen die 8 kilometer of verder van school wonen en die normaal gesproken met het OV komen, moeten ook na 2 juni worden vervoerd. Op de meeste scholen komen leerlingen op de fiets. Anders is het voor het Parcival College en Gomarus College in Groningen. Hun leerlingen komen uit de wijde regio. Beide zijn aan het inventariseren om hoeveel leerlingen heg gaat en overleggen volgende week met onder meer Qbuzz en NS. Ook willen ze ouders vragen kinderen te brengen en halen.

Qbuzz en NS

Qbuzz rijdt vanaf 2 juni weer met de reguliere dienstregeling, maar mag maar 40 procent van de passagiers vervoeren. Reizigers moeten allemaal een mondkapje dragen.

Aangezien Qbuzz nog niet alle opgaven van scholen binnen heeft, weet ze nog niet of het tot problemen leidt. Ze kan extra bussen inzetten, zegt Michel van der Mark van het bedrijf. Volgende week moet er meer duidelijkheid zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu