Oorlog tussen Uber en andere taxi’s in de stad. Chauffeurs van bestaande taxibedrijven bedreigen en jagen op collega’s van concurrent Uber.

Er woedt een taxi-oorlog in Groningen. Chauffeurs van bestaande taxibedrijven bedreigen en jagen op collega’s van concurrent Uber. Deze laatste wereldwijd opererende taxidienst probeert sinds april ook Groningen te veroveren.

Chauffeurs van bestaande taxibedrijven bedreigen en jagen op collega’s van concurrent Über.

Chauffeurs van bestaande taxibedrijven bedreigen en jagen op collega’s van concurrent Über. Foto: Shutterstock

Maar dat laatste gaat niet zonder slag of stoot. Bij de politie zijn meldingen binnengekomen van Über-chauffeurs die zeggen in Groningen te zijn bedreigd, opgejaagd en belaagd door andere chauffeurs.

Via Whatsapp melden chauffers waar een Uber-concurrent is

Deze Groningse taxichauffeurs geven elkaar via Whatsapp door waar ze een Uber-concurrent spotten om ze weg te jagen of te intimideren. ,,Er is er eentje in Paddepoel, dat is deze. Hij heeft net de politie gebeld”, meldt iemand zaterdagavond auto in de besloten App-groep voor taxichauffeurs in Stad. Het bericht gaat vergezeld van een foto van de bewuste Uber-taxi. Daarop reageert een ander: ,,Vies flikkertje. Zal hem zo wel achterna rijden.”

Even later popt een nieuw bericht in de groep op: ,,We hebben één aangesproken. Die vertrekt (houden we in de gaten). Er staat ook een in de Vechtstraat. Die doet stoer en vertrekt niet.”

Chauffeurs vrezen werk te verliezen

En zo gaat het door. Een andere chauffeur meldt, met daarbij een screenshot van de Über-app waarop twee Ubers te zien zijn die achter elkaar door Groningen rijden: ,,Ze rijden nu in convooi!” Waarop anderen zeggen: “Zijn ze er nu overdag ook al? Blijf ze achtervolgen. Ze zijn angstig. Die van vanmorgen is bang dat hij aangevallen wordt. Heeft ‘ie verklaard bij de politie.”

Nog een appje van de taxichauffeurs: ,, Gewoon een paar eieren tegen zijn voorruit gooien. Niet zo moeilijk doen.” Een andere taxiondernemer haakt hierop in: ,,Afgesproken? We gaan hem met meer dan tien man opzoeken.” En tot slot roept iemand op om ‘de banden lek te steken’ van de Über-chauffeurs. “Jij hebt dat scherpe mes.”

De Groningse chauffeurs zijn boos omdat ze vrezen dat Uber de lokale markt volledig op zijn kop gaat zetten en dat zij daardoor uiteindelijk hun werk kwijtraken. “Ze werken ver onder de marktprijs. Dat kunnen ze dankzij de diepe zakken van Uber net zolang volhouden totdat alle andere ondernemers kapot zijn. Als ze eenmaal dat monopolie hebben, gaat de prijs weer omhoog”, vertelt een taxiondernemer, die anoniem wenst te blijven uit angst voor represailles.

'Het is een vrije markt'

Het Amerikaanse bedrijf is al langer bezig voet aan de Groninger taxigrond te krijgen. Dat gaat, volgens de Groningse chauffeurs, niet heel soepel. “Er wil geen Groninger voor Uber rijden”, vertelt een (wederom anonieme, maar bij de redactie bekende) taxichauffeur. “Daarom zet Uber chauffeurs uit het Westen in. Die slapen op kosten van Uber in het Van der Valk Hotel Hoogkerk. Zo graag willen ze de Groningse markt in handen krijgen.”

Uber ontkent bij monde van een woordvoer dat zij bewust chauffeurs van buiten de stad naar Groningen sturen en onderbrengen in een hotel. “Het is een vrije markt. Als onze chauffeurs denken dat ze in Groningen meer ritjes kunnen krijgen dan in hun eigen regio, dan staat het hen vrij om in Groningen te rijden. Maar het is geen bedrijfsbeslissing geweest.”

De intimidatiepogingen richting Uber-chauffeurs worden wel bevestigd door het hoofdkantoor. ,uu,Intimidatie en geweld is onacceptabel en kan niet ongestraft voorbij gaan. Het gedrag van deze geweldplegers heeft invloed op chauffeurs en ook op passagiers uit Groningen die rekenen op een veilige rit in hun eigen stad.”

Politie onderzoekt incident

Uber broedt, in overleg met de chauffeurs, op eventuele stappen en maatregelen. ,,Afgelopen weekend kregen we deze signalen voor het eerst binnen vanuit Groningen. We proberen om een concreter beeld te krijgen. Het advies aan chauffeurs is in ieder geval om aangifte te doen van dit soort zaken. Op kantoor bekijken we of er nog aanvullende maatregelen getroffen moeten worden.”

Anne Kok, woordvoerder van de politie, laat weten dat er sowieso een melding is binnengekomen afgelopen weekend. ,,Dat incident hebben we in onderzoek. Daarnaast roepen we chauffeurs, die te maken hebben met dergelijke praktijken, op om zich bij de politie te melden. ,,We maken hier serieus werk van.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu