Oost-Groningen loopt minder snel leeg dan vier jaar geleden gevreesd werd (en het aantal huishoudens stijgt zelfs)

De Langestraat in Winschoten met toren d’Olle Witte op de achtergrond. Foto: Archief/ Huisman Media

Oost-Groningen loopt minder snel leeg dan in 2016 gevreesd werd. Het aantal huishoudens groeit zelfs. Dit blijkt uit regionale bevolkingsprognoses van de Oost-Groninger gemeenten.

De verwachting is dat het aantal huishoudens de komende tien jaar het hardst stijgt in de gemeente Oldambt, met 771 maar liefst. Voor de gemeente Veendam wordt een toename van 640 verwacht.

In de gemeenten Stadskanaal (296), Westerwolde (230) en Pekela (217) groeit het aantal huishoudens minder hard.

Bevolkingsdaling het grootst in Stadskanaal

Omdat huishoudens gemiddeld steeds kleiner zijn, daalt het aantal individuele inwoners wel. Die bevolkingsdaling is het grootst in de gemeente Stadskanaal (-1071), gevolgd door Veendam (-402), Pekela (-346), Westerwolde (-196) en Oldambt (-84).

Positiever migratiesaldo

De gemeenten schrijven de verandering in de prognoses toe aan een positiever migratiesaldo - er vestigen zich meer mensen in de regio dan dat er vertrekken. Deze ontwikkeling vloeit voort uit de steeds verder toenemende druk op de woningmarkt in andere delen van Nederland.

Woningmarkt in de regio versterken

De gemeenten in Oost-Groningen werken al ruim tien jaar samen om de woningmarkt in de regio te versterken. Daarvoor maken ze om de vier jaar, in samenwerking met de provincie Groningen, regionale bevolkingsprognoses. Die cijfers worden gebruikt voor het woningmarktbeleid.

In de nieuwste prognoses zijn de effecten van corona nog niet zichtbaar; omdat de effecten hiervan voor de langere termijn nog niet te voorspellen zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu