Zorginstelling Oosterlengte denkt na over eigen coronateststraat voor medewerkers: wachten op testuitslag duurt te lang

Verpleeghuis Old Wolde in Winschoten. Foto: Harry Tielman

Zorginstelling Oosterlengte denkt na om een eigen coronateststraat voor haar circa 1700 medewerkers in te richten. De directie vindt het lange wachten op een testuitslag niet kunnen.

Bestuurder Ismay Kremers denkt met haar coronateam dat expertisecentrum Old Wolde in Winschoten de beste plek is voor zo’n teststraat. ,,We overwegen daar een tent neer te zetten, uiteraard buiten ons complex. Medewerkers die het vermoeden hebben dat ze besmet zijn, kunnen zich daar laten testen. Een arts van ons doet het onderzoek en kan snel bepalen of iemand daadwerkelijk met het coronavirus is besmet.”

Toenemende druk om werkroosters rond te krijgen

Dat Oosterlengte haar personeel overweegt zelf te testen heeft te maken met de toenemende druk om roosters samen te stellen. ,,We kunnen al niemand missen en als mensen dagen moeten wachten op een testuitslag, wordt het steeds lastiger roosters samen te stellen.”

Zelf testen, ,,we willen een eigen team samenstellen”, en ook het onderzoek uitvoeren kost ongeveer vier uur. ,,Laten we het via de GGD doen, dan moeten we dagen wachten. De GGD doet goed werk, maar we kunnen en willen niet te lang wachten op een uitslag.”

Renselheerdt coronavrij

Kremers beseft dat het een teststraat extra geld kost, maar ze ziet op dit moment geen andere oplossing. Volgens haar hebben collega instellingen in Groningen eveneens plannen om coronatesten zelf te gaan uitvoeren.

Eerder werd bekend dat een medewerker van Renselheerdt in Winschoten besmet is met het virus en met milde klachten thuis zit. Twintig cliënten en medewerkers moesten in quarantaine in afwachting van hun testuitslag. Zij blijken allen niet besmet. ,,We hebben daarom de deur van Renselheerdt weer open gedaan. We vragen mensen wel terughoudend met familiebezoek om te gaan.” Oosterlengte heeft de maatregel voor het personeel van Renselheerdt om mondkapjes te dragen teruggedraaid.

Oosterlengte biedt zorg bij mensen thuis en op locaties in Winschoten, Oude en Nieuwe Pekela, Scheemda, Beerta, Bellingwolde en Nieuwolda.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu