Oostwold (Oldambt) krijgt 'middeleeuwse' klok terug. Klokkengieter giet op locatie een exacte replica van 700 jaar oude angelusklok

Oostwold krijgt z’n middeleeuwse kerkklok terug. Of beter gezegd een heel jong ‘zusje’. Klokkengieter Simon Laudy gaat op locatie bij de kerk een exacte replica gieten van de eeuwenoude luidklok die in het Groninger Museum in opslag ligt.

Het bestuur van (BKEO) met links Bert Smit, bij de middeleeuwse klok die mu in depot ligt bij het Groninger Museum.

Het bestuur van (BKEO) met links Bert Smit, bij de middeleeuwse klok die mu in depot ligt bij het Groninger Museum. Foto BKEO

Het wordt vrijdagavond 10 september een heel spektakel, denkt Bert Smit van de stichting Beheer Kerkelijk Erfgoed Oostwold (BKEO). Laudy en zijn medewerkers uit Finsterwolde stellen in de pastorietuin aan de Kerksingel in Oostwold een speciaal voor de gelegenheid gemaakte mobiele stenen oven op.

Gloeiend heet brons

,,In het donker, zo tegen half tien, wordt het gloeiend hete brons duidelijk zichtbaar in de mal gegoten’’, stelt Smit. Belangstellenden zijn vanaf 19.00 uur welkom (maximaal 250 mensen). De entree is via de gietijzeren poort, via de tientallen meters lange en door bomen omzoomde kerksingel. Om in de sfeer te komen brengt muziekgroep Datura vanaf 20.00 uur middeleeuwse balladen, volks- en dansmuziek ten gehore.

Pas de volgende dag, zaterdag 11 september wordt de afgekoelde klok omhoog getakeld en 25 meter hoog in de toren gemonteerd. ,,Dat zal tegen 12.00 uur gebeuren’’, zegt Smit. Ook dan zijn bezoekers welkom om de werkzaamheden te bekijken.

Laudy maakt een replica van een van de oudste Groninger kerkklokken die bewaard is gebleven. De vermoedelijk veertiende of vroeg vijftiende-eeuwse klok is in 1956 door de toenmalige gemeente Midwolda geschonken aan het Groninger Museum. De klok is dus beduidend ouder dan de 18 e -eeuwse kerk. Het kerkbestuur zou de klok op de kop hebben getikt uit de nalatenschap van een van de kloosters of kerken die in het Oldambt stonden.

Exacte replica

,,Tot 1857 hing de klok in de dakruiter van de kerk’’, zegt Smit. Liefst had de BKEO gehad dat de originele klok terug zou komen. Helaas. Het Groninger Museum staat de klok - de enige middeleeuwse kerkklok die het museum heeft - niet in bruikleen af.

,,Het is echter zeer goed mogelijk om een exacte replica te maken’’, troost Smit zich. ,,De vorm, de samenstelling van het metaal en ook de versieringen zijn zeer nauwkeurig over te nemen. Ook de klank wordt precies dezelfde.’’

Angelusklokje

De nieuwe klok krijgt dus ook exact dezelfde maten en opschriften als de oude klok. Hij wordt zo’n 80 centimeter hoog en heeft als randschrift O REX GLORIE CRISTE VENI CUM PACE (O Koning der heerlijkheid, kom met vrede). Vermoedelijk is het een zogeheten angelusklokje dat voor de reformatie drie keer daags opriep tot gebed: het Angelus Domini. Begin twintigste eeuw kreeg de lagere school in Meerland de klok cadeau. In 1941 ‘dook de klok onder’ om te voorkomen dat de Duitsers hem zouden inpikken en het metaal zouden omsmelten.

Wie de werkzaamheden 10 en 11 september bij wil wonen, kan zich aanmelden via de website kerkelijkerfgoedoostwold.nl. Bij de entree wordt om een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of recente negatieve testuitslag van corona gevraagd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu