Op anderhalve meter ingetogen genieten van Eerste Paasdag

Veel mensen genieten van het mooie weer in het Noorderplantsoen. Foto: DVHN

Op het terrasje zitten is er niet bij, net als een visje of ijsje eten. Maar Groningers genieten van het mooie weer, ook al is deze Pasen anders dan alle voorgaande jaren.

In het Noorderplantsoen in Groningen liggen bezoekers op kleden in de zon. Ze eten een hapje, lezen of kletsen wat. Twee mannen hebben een tafeltje neergezet en schaken. Fietsers, wandelaars, hardlopers, skaters en steppers gaan met een bochtje om elkaar heen. De anderhalve coronameter wordt door bijna iedereen in acht genomen.

Premier Rutte

Het kan zijn dat mensen het even vergeten, zegt een surveillerende agent. Als ze een een koffietje halen bij Eetcafé De Stadstuin of als ze het trappetje bij de vijver aflopen. ,,Dat moet je met een groep van zes man niet doen.’’ Maar hij is tevreden. Het is niet druk, hij constateert nauwelijks overtredingen. ,,Premier Rutte zegt dat hij trots is op Nederland dat mensen de regels zo goed naleven. Ben ik met hem eens.’’

Anderhalve meter is de nieuwe norm

Maar jong en oud kan er niet omheen dat het een ander Pasen is als voorgaande jaren. Bij de ingangen van het plantsoen waarschuwen matrixborden dat anderhalve meter de nieuwe norm is. Een als ze zich daar niet aanhouden, ze een boete kunnen krijgen.

Verder rijden er met regelmaat politie- en handhavingswagens rond. Twee overdekte scootmobiels wijzen mensen - in het Nederlands en Engels - ook nog eens op het gevaar van coronabesmetting. Het is Pasen, twintig graden en toch is iedereen ingetogen. Van een vrolijk en uitbundig Pasen is geen sprake.

Lauwersoog

Op Lauwersoog is het niet veel anders. Daar zijn veel meer bezoekers dan zaterdag. Bij de ingang van de haven staan twee verkeersregelaars. Ze vragen elke automobilist, motorrijder en fietsers wat ze willen in de haven. ,,Visje eten’’, zeggen sommigen. Anderen: ,,IJsje halen.’’ Maar dat is er niet. Alle horeca is dicht. Alleen bij Vissers-vis is op bestelling iets te halen en bij restaurant ‘t Ailand is alleen verse vis verkrijgbaar.

Iedereen aangesproken

De verkeersregelaars houden bezoekers niet tegen maar ze krijgen de boodschap voorzichtig te zijn en de anderhalve meter afstand in acht te nemen. Op de pier kuieren dagjesmensen wat rond of turen ze naar vogels. Anderen kijken over het water maar komen de auto niet uit. Aangezien er weinig te beleven is, blijven de meesten niet lang.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu