Op naar de stembus: Delfzijl, Appingedam en Loppersum kiezen vandaag hun nieuwe gemeenteraad (dit is wat je moet weten)

Voorzitter Arie Schuur van het stembureau in de Nicolaïkerk in Appingedam maakt alles nog even schoon voordat de Damsters komen. Voor elke stemmer ligt een rood potlood klaar. Foto: Corné Sparidaens

Duizenden rode potloden, tientallen kuchschermen en heel veel desinfectiemiddel: in totaal mogen 37.169 Delfzijlsters, Damsters en Lopsters vandaag hun nieuwe gemeenteraad kiezen. De stemlokalen zijn van 7.30 uur tot 21.00 uur open.

Zilveren koffertjes, gevuld met informatie, schrijfgerei en andere benodigdheden zijn dinsdag al klaargezet door het Bureau Verkiezingen. Voorzitters van de in totaal 36 stembureaus hebben deze vanochtend in alle vroegte opgehaald en naar hun stemlokalen gebracht.

Arie Schuur (67) is zo’n voorzitter. Zijn koffertje staat in de Nicolaïkerk in Appingedam. Hij is er klaar voor. Twee weken geleden is er al druk geoefend om het stemmen vandaag zo soepel mogelijk te laten verlopen. De verkiezingen in Delfzijl, Appingedam en Loppersum zijn bijzonder, want het zijn de eerste in coronatijd.

Coronaproof stemmen

De gemeenten nemen tal van maatregelen om te zorgen dat burgers veilig hun stem uit kunnen brengen: van kuchschermen tot het meegeven van het rode potlood. Ook wordt er geadviseerd om alleen te komen, een mondkapje te dragen, handen te desinfecteren en afstand te houden. Een gastheer of gastvrouw houdt in de gaten of alle regels worden nageleefd.

Bovendien worden er in zes verzorgingstehuizen ‘bijzondere stembureaus’ opgetuigd zodat de kwetsbare bewoners ook kunnen stemmen. Die stemlokalen zijn maar drie uur lang open en alleen toegankelijk voor de bewoners en personeelsleden die op dat moment aanwezig zijn.

Schuur denkt dat de boel goed geregeld is. „We zitten achter plastic schermen, alles wordt constant schoongemaakt en wie geen mondkapje draagt, krijgt er een van ons.” Hij heeft er zin in, al wordt het wel anders dan anders.

Gaan mensen wel stemmen?

Zo zijn er zorgen dat de opkomst dramatisch lager is dan voorgaande jaren vanwege corona. „Normaal gesproken ligt de opkomst in Appingedam zo rond de vijftig procent”, weet Schuur. „Maar ik vermoed dat het dit jaar een stuk minder wordt.”

Groningse Kamerleden, landelijke lijsttrekkers en bekende mensen uit het gebied roepen de inwoners via sociale media op om toch naar de stembus te gaan. Juist in deze regio moeten de komende jaren belangrijke beslissingen genomen worden over de zorg, het onderwijs, het herstel van de aardbevingsschade en het bieden van toekomstperspectief.

Het tellen van de stemmen duurt vanwege de maatregelen vermoedelijk langer dan gewoonlijk het geval is. „Normaal gesproken gooi je de stembus aan het einde van de avond leeg op tafel en dan krioel je met z’n allen om de boel heen om de biljetten netjes uit te vouwen. Nu moeten we anderhalve meter afstand bewaren. Daar gaat wat meer tijd in zitten.” Maar de uitslag is als alles volgens planning verloopt nog wel vanavond bekend.

Getallen op een rijtje

Delfzijl, Appingedam en Loppersum fuseren. Op 1 januari 2021 vormen de drie gemeenten de nieuwe gemeente Eemsdelta. Meer dan 360 vierkante kilometer, ruim dertig dorpen en ruim 45.000 inwoners telt die gemeente straks. De nieuwe raad van het gebied heeft 29 zetels. Tien partijen proberen een of meer van die zetels te bemachtigen.

De kieslijsten worden voornamelijk aangevoerd door oude bekenden. Zo zijn wethouders Bé Schollema (PvdA), Meindert Joostens (ChristenUnie), Pier Prins (CDA) en Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta) allemaal lijsttrekker voor hun partij tijdens deze verkiezingen. Andere lijsttrekkers zijn op dit moment al raadslid in de drie gemeenten. Alleen Frank van Niejenhuis (D66) en Mark Pereboom (JongerenPartij Eemsdelta) zijn nieuw.

Waar kun je stemmen? Bekijk het in onderstaande kaart.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Eemsdelta
menu