Een leven als acrobaat in een circus, met dompteurs en clowns en trapezewerkers om zich heen. Annabelle Smit uit Stadskanaal droomt ervan en studeert ervoor

Als enige Nederlander studeert Annabelle Smit uit Stadskanaal aan een Engelse school voor circusartiesten. Ze heeft er nu één jaar opzitten en laat zaterdag in Vlagtwedde zien wat ze heeft geleerd.

Annabelle Smit wil circusbezoekers vermaken met haar specialiteit; de handstand.

Annabelle Smit wil circusbezoekers vermaken met haar specialiteit; de handstand. Foto: Huisman Media

Eerst het luide ‘Hooggeëerd publiek!’ gevolgd door Annabelle die haar kunsten in de piste vertoont en de handen van het publiek op elkaar krijgt. Een leven als circusartiest; Annabelle Smit droomt ervan.

Maar niet alleen dat. De 19-jarige inwoner van Stadskanaal volgt een studie die haar klaarstoomt voor een rondreizend bestaan met optredens in de ring, met dompteurs, trapezewerkers en clowns als reisgenoten.

Bristol in Engeland

,,Ik volg die studie in Bristol in Engeland, aan een school die Circomedia heet’’, vertelt ze. ,,Daar worden mensen opgeleid tot artiest. In het circus, maar bijvoorbeeld ook op festivals.’’ Ze doet haar verhaal in Stadskanaal, in haar ouderlijk huis, waar ze haar vakantiedagen doorbrengt. Ze groeide er op en ontdekte er haar liefde voor het sporten, voor het turnen met name, én voor de spotlights. Een leven weg van de schijnwerpers, weg van veel aandacht? Nee, dat vond en vindt ze maar niks.

De droom van een leven in een circus was geboren. ,,En daarom volgde ik in Rotterdam een soort voorbereidende opleiding tot artiest. Ik zat toen ook nog op de havo in Stadskanaal. In Rotterdam wezen ze me op de school in Bristol.’’

Acrobatische oefeningen

Tijdens de online audities liet ze zien welke acrobatische oefeningen ze al beheerste. Het maken van de handstand is haar specialiteit. Ze werd toegelaten en maakte zo, na de zomer vorig jaar, kennis met de Zuid-Engelse havenstad en met haar nieuwe school.

,,Ik heb mijn eerste jaar er nu opzitten’’, vertelt ze. ,,Ik woon in een studentenhuis en was tot nu toe de enige student uit Nederland. Onze opleiding bestaat natuurlijk uit heel veel sporten en lichamelijke oefeningen. Maar we leren ook veel over de achtergrond van circussen en over goede manieren om een baan te zoeken en te vinden.’’

Hoog in de lucht, in een hoepel

Na de zomervakantie begint ze aan haar tweede en laatste studiejaar, waarin ze een soort stage gaat lopen bij een circus. ,,En daarna hoop ik natuurlijk bij een circus te gaan werken. Acrobatische oefeningen op de grond of hoog in de lucht, in een hoepel, daar droom ik van.”

Met die vooruitzichten maakt Smit dit weekeinde haar debuut in Oost-Groningen. Tijdens een concert in de tuin van streektaalzanger Klaas Spekken - die Smit al lang kent - in Vlagtwedde, zaterdagavond, laat zij zien hoe goed ze de handstand en andere oefeningen beheerst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu