Precies vijftig jaar geleden verbleven Godfried Bomans en Jan Wolkers een week op Rottumerplaat. Op zoek naar de sporen van het legendarische radioprogramma Alleen op een eiland. ‘Godfried Bomans, ben je daar? Over!’

De schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers verbleven in 1971 als onderdeel van het radioprogramma Alleen op een eiland ieder een week op Rottumerplaat. Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat Bomans naar het eiland vertrok. De eerste aflevering van het tweeluik: Terug naar Rottumerplaat.

Godfried Bomans, Willem Ruis met Bomans' dochter Eva en vrouw Pietsie op het schip naar Rottumerplaat.

Godfried Bomans, Willem Ruis met Bomans' dochter Eva en vrouw Pietsie op het schip naar Rottumerplaat. Bron Erven Willem Ruis.

10 juli 1971. Schrijver Godfried Bomans waadt rond half 12 ’s morgens onder een brandende zon in lieslaarzen maat 48 door de branding naar het strand van Rottumerplaat. Het legendarische radioprogramma Alleen op een eiland , het geesteskind van Vara-producer Gé Gouwswaard, is begonnen. Bomans en Jan Wolkers verblijven ieder een week op het eiland en doen hier live via de radio verslag van. De 26-jarige en vrijwel onbekende presentator Willem Ruis slingert het dagelijkse radiogesprek van 10 minuten bij honderdduizenden luisteraars de huiskamer in. Bomans positioneert zich als een heer uit Haarlem die bedachtzaam over het strand wandelt en de natuur als ‘de afstand tussen twee steden’ definieert. Natuurmens Wolkers raast gehuld in onderbroek – of niet – druk fotograferend en observerend over het eiland, terwijl hij een zeehondenpup redt en het pootje van een scholekster spalkt. Ook vijftig jaar na de eerste aflevering spreekt de uitzending nog steeds tot de verbeelding.

Nieuws

Meest gelezen

menu