Openbaar Ministerie haalt hard uit naar leiders No Surrender en naar Henk Kuipers in het bijzonder: 12 jaar cel

OM: 'ex-leiders No Surrender hielden criminele cultuur in stand' Foto: ANP

No Surrender was geen motorclub vol broederschap en plezier, maar een dekmantel voor een keiharde criminele organisatie die zich buiten de democratische rechtsorde heeft geplaatst. Binnen de club draaide het om macht, geweld, angst en intimidatie.

Met deze woorden leidde het Openbaar Ministerie (OM) de strafeisen in tegen vier voormalige leiders van de club. De verwachting dat het OM hard zou uithalen kwam maandagmiddag uit: de 56-jarige voormalige leider Henk Kuipers uit Emmen hoorde een gevangenisstraf tegen zich eisen van 12 jaar.

Ook eiste het OM dat de schorsing van de detentie van Kuipers wordt opgeheven op het moment dat de rechtbank hem veroordeelt. Dat zou betekenen dat Kuipers bij een veroordeling per direct terug moet naar de gevangenis. Kuipers die in december 2017 werd gearresteerd zat dertien maanden in voorarrest.

Een cultuur van wetteloosheid en geweld

Het OM schetste een huiveringwekkend beeld van de motorclub onder leiding van Kuipers en medeverdachte Theo ten V. (eis: 6 jaar) uit Klazienaveen. Naar buiten toe is het een club van stoere, ruige mannen, met broederschap, die goede doelen steunde. Dit is de zorgvuldig gecreëerde en bewaakte buitenkant. In werkelijkheid bestond er een cultuur van wetteloosheid en geweld en werd de samenleving ondermijnd.

De slachtoffers waren ondernemers die door Kuipers werden afgeperst. Kuipers bemiddelde voor zijn vriend en ondernemer Fred W. (62) uit Sneek. De bemiddeling bestond volgens het OM uit intimidatie. Juridisch: afpersing.

Slachtoffers waren vooral leden van No Surrender

De andere slachtoffers waren vooral leden van No Surrender die met een 'bad standing' uit de club werden gezet. Dat ging gepaard met ‘klappen om de oren’ (met gebroken kaken en neuzen tot gevolg) en met het betalen van boetes, doorgaans 5.000 euro. Soms moest ook de motor worden ingeleverd. De leiders hadden een financieel belang bij een 'bad standing', aldus het OM.

Volgens het OM liepen mensen die lid wilden worden van de club in een fuik: in het begin leek het leuk met motorritten, feesten en familiedagen. Maar dit ging over in het plegen van strafbare feiten. Er was dan geen weg terug. Het OM stelt dat ‘meer dan honderd mensen’ het slachtoffer zijn geworden van het geweld, maar dat aangiftes veelal uitbleven. De officier van justitie: ,,Angst is een rode draad in dit dossier.’’

Afluisterapparatuur in het clubhuis

Het politieonderzoek begon in 2014. Een flink deel van het bewijs is verkregen door afluisterapparatuur die de politie in het clubhuis in Emmen had geplaatst. Van veel geweldsincidenten zijn opnames beschikbaar, waaruit de officieren van justitie maandag rijkelijk citeerden.

Medeverdachte Klaas Otto (52) - oprichter van No Surrender - hoorde drie jaar tegen zich eisen, omdat ook hij leiding heeft gegeven aan No Surrender, wetende dat ‘zijn’ motorclub een criminele organisatie was. Datzelfde geldt voor de 44-jarige Rico R. (eis 4 jaar). Theo ten V. (57) hoorde een hogere straf (6 jaar) tegen zich eisen omdat hij ook daadwerkelijk geweld zou hebben gebruikt.

‘Ondernemer speelde voor eigen rechter’

In een aparte zitting - maandagmiddag - werd een celstraf van 42 maanden geëist tegen Fred W. Hij zou zijn vriend Kuipers hebben ingezet om zakelijke geschillen op te lossen. Het OM: ,,W. heeft voor eigen rechter gespeeld.’’ De ondernemer was vanwege een slechte gezondheid niet aanwezig.

Volgende week wordt het proces, dat in maart 2018, begon voortgezet met de pleidooien van de advocaten. Zoals het OM weinig heel liet van Kuipers en de motorclub, zo zullen de advocaten weinig heel laten van de verzamelde bewijzen, zo kondigden zij aan. Het uiteindelijke oordeel is halverwege november aan de rechtbank.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu