Pas gebouwde XL-testlocatie bij Groningen niet nodig. Opening teststraat voor Testen voor Toegang minimaal twee weken vertraagd

De nieuwe pas gebouwde supergrote XL-testlocatie voor Testen voor Toegang bij P+R Meerstad in Groningen gaat aanstaande zaterdag toch nog niet open. De XL-teststraat blijkt op dit moment niet nodig te zijn.

Een coronatest wordt afgenomen.

Een coronatest wordt afgenomen. ANP

Dat zegt Stichting Open Nederland, dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een aanbesteding heeft gedaan voor de XL-testlocatie in Groningen. ,,Op dit moment is 40 procent van de testcapaciteit beschikbaar. Dat is ook voldoende. De testcapaciteit van de XL-locatie is nu nog niet nodig en daarom gaat de locatie nog niet open’’, zegt een woordvoerder van Stichting Open Nederland.

Gewone testlocaties hebben genoeg beschikbaarheid

Eerder liet directeur Xander Schurink van Hestia, het bedrijf dat de testen op de nieuwe locatie gaat afnemen, weten dat de opening voor 22 augustus gepland stond. Dat is nu met minimaal twee weken uitgesteld door Stichting Open Nederland.

,,De gewone testlocaties hebben nu genoeg beschikbaarheid. Wij hebben ook normale locaties en zien dat het per week wisselt hoeveel er getest wordt. Over het algemeen neemt het testvolume af. Mensen gaan op vakantie en er zijn weinig evenementen. We verwachten dat er vanaf september meer capaciteit nodig is’’, zegt Mariola Dieperink van Hestia.

In de XL-testlocatie bij P+R Meerstad kunnen coronatesten afgenomen worden voor Testen voor Toegang. Hestia heeft in de tent aan de P+R Meerweg een capaciteit van 25.000 testen per dag, zei Schurink eerder tegen deze krant. Volgens Stichting Open Nederland is de maximale capaciteit van een XL-testlocatie in principe 8800 testen per dag bij volledige bezetting en een standaard openingstijd van 10 uur per dag.

Testen voor evenementen

Met een negatieve test kunnen bezoekers naar evenementen, zoals sportwedstrijden van FC Groningen bijvoorbeeld of concerten zonder vaste zitplaatsen. De testen zijn gratis. Een coronatest afnemen voor een evenement kan nu bij de al bestaande teststraat voor Testen voor Toegang aan de Bornholmstraat in Groningen.

Wanneer wel gebruik gemaakt gaat worden van de nieuwe testlocatie, is nog niet duidelijk. ,,We kijken altijd twee weken vooruit naar de testcapaciteit. Wij maken op dit moment een inschatting van de testbehoefte in september in verband met de persconferentie van afgelopen vrijdag. Aan de hand daarvan kijken we ook naar de timing en inzet van de XL-locaties’’, aldus Stichting Open Nederland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu