'Operatie Binnenstad' pakt duurder uit: Groningen wil er 2,5 miljoen euro meer in steken

De Grote Markt gaat op de schop: groener en geen bussen meer. Foto: Reyer Boxem

De herinrichting van de Groningse binnenstad loopt verder in de papieren dan verwacht. Burgemeester en wethouders willen nog eens 2,5 miljoen euro extra investeren in het verleggen van de busroute naar de stad en de aanpak van de Diepenring.

De extra kosten kunnen gedekt worden uit het budget dat al voor de binnenstad beschikbaar is gesteld, zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). ,,Maar we moeten de komende maanden wel keuzes maken welke projecten voorrang moeten krijgen.’’

Trillingsschermen en Kattenbrug

Het extra geld is onder meer bestemd voor maatregelen tegen geluidsoverlast aan de westkant van de stad. Daar rijden meer bussen sinds er een grote halte aan de Westerhaven is. De Westersingel krijgt speciale ondergrondse trillingsschermen. ,,We nemen ook maatregelen aan kades met veel woonboten, zoals de Eendrachtskade.’’

Aan de oostkant van de stad moet de Diepenring worden aangepakt, ook met het oog op veranderende busroutes. De gemeente laat een nieuwe Kattenbrug bouwen in het verlengde van het Gedempte Kattendiep. Ook dat valt duurder uit.

Bouwkosten sterker gestegen

De make-over van de binnenstad is begonnen in 2016 en duurt naar verwachting nog minstens tot 2028. De financiële tegenvaller komt door een combinatie van factoren, zegt Van der Schaaf. Zo zijn de bouwkosten de laatste jaren sterker gestegen dan de gemeente verwachtte.

Daarnaast zijn er strengere regels ingevoerd voor het beschermen van monumentale gebouwen. ,,En die zijn er in het gebied nogal veel, dus moeten we meer maatregelen nemen dan we dachten’’, licht Van der Schaaf toe.

Nieuws

Meest gelezen

menu