Opgegroeid in Groningen of Drenthe? Dan verdien je als volwassene al gauw een paar duizend euro minder per jaar

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien in Noord-Nederland het later economisch moeilijker hebben. Foto Annie Spratt ter illustratie

Onderzoekers van de universiteit van Rotterdam onderzochten de inkomensgegevens van ruim een miljoen dertigers. Hun conclusie: waar je opgroeide heeft een behoorlijke invloed op je toekomstige inkomen. In Noord-Nederland heb je het al helemaal niet getroffen.

Wie opgroeit in het noorden van Nederland krijgt het economisch moeilijker en opgroeien in een grote stad betekent een grotere kans om later arm te worden, dat berekenden onderzoekers van de universiteit van Rotterdam. Zij onderzochten een enorme hoeveelheid (anonieme) gegevens over de inkomens van ruim een miljoen Nederlanders die in de jaren 80 geboren zijn.

Jan Modaal

De Volkskrant ploos dat onderzoek verder uit. Daaruit blijkt dat degenen die in de Groningse wijk De Hoogte werden geboren als zoon of dochter van Jan en Truus Modaal in 2018 gemiddeld nog geen 19 duizend euro per jaar verdienden. Dat is het slechtste toekomstperspectief van alle plekken in Nederland.

Kansarm Groningen

Op basis van deze analyse maakte de krant een lijst van de tien meest kansrijke en kansarme gemeenten. Van de tien kansarmste gemeenten liggen er vijf in de provincie Groningen. Op grotere schaalt valt de onderzoekers op dat Groningen, Friesland, Drenthe en de noordelijke delen van Overijssel en Flevoland allemaal relatief ongunstige plekken zijn om op te groeien.

'Wie in deze regio’s zijn jeugd doorbrengt, strijkt eenmaal volwassen al gauw enkele duizenden euro’s minder op per jaar dan wie in een even rijke of arme familie opgroeit in het westen of zuiden van het land', schrijft De Volkskrant .

Verklaring

Voor deze tweedeling tussen het 'kansrijke' Westen en het 'kansarme' Noorden worden twee redenen gegeven. Ten eerste: Noord-Nederland is dunner bevolkt en telt daarom relatief minder banen en opleidingen. Ten tweede: sinds de jaren tachtig is het politiek beleid in Den Haag niet meer gericht op het steunen van de armste delen van het land, maar op het versterken van de rijkste delen.

Meer weten? De 'ongelijkheidskaart' van het onderzoek van de Erasmus School of Economics is hier te bekijken . De Volkskrant schreef hierover dit achtergrondverhaal en maakte deze analyse .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu