Het monumentale Snitger-Freijtag orgel in de Magnuskerk in Bellingwolde is na zijn renovatie in trek bij organisten

Het monumentale Snitger-Freijtag orgel in de Magnuskerk in Bellingwolde is na zijn restauratie meer dan ooit in trek bij organisten.

Het beroemde Snitger-Freytagorgel is gerenoveerd en gaat weer regelmatig bespeeld worden

Het beroemde Snitger-Freytagorgel is gerenoveerd en gaat weer regelmatig bespeeld worden Foto: Huisman Media

,,Meer dan voorheen melden zich namelijk organisten bij ons, met de vraag of ze een concert op het instrument kunnen geven’’, zegt Hensen Trenning, kerkrentmeester van de Protestantse Gemeente Bellingwolde.

Die is de eigenaar van de Magnuskerk en het orgel. Dat werd in 1797 vervaardigd door de orgelbouwers Frans Caspar Schnitger jr en Heinrich Hermann Freytag en heeft een monumentale status.

Originele kleur

Sinds jaar en dag worden op het orgel regelmatig concerten gegeven, door organisten uit binnen- en buitenland. Twee jaar geleden was dat niet mogelijk. Het orgel kreeg toen een grondige opknapbeurt. Het inwendige en de buitenkant werden gerestaureerd, het orgel kreeg bovendien de originele kleur terug.

Na de restauratie werd het orgel, vanwege de coronacrisis, nog maar enkele keren weer bespeeld. ,,Maar we pakken nu de traditie van de concerten weer op’’, zegt Trenning. ,,En het mooie is dus dat, vermoedelijk vanwege de restauratie, organisten uit andere delen van het land bij ons aankloppen. Het is natuurlijk een bijzonder instrument dat je in andere delen van het land niet ziet.’’

Oestgeest

Cor de Jong is een van die organisten die, zo vertelt Trenning, aanklopte bij de kerkgemeente in Bellingwolde. Hij heeft een lange staat van dienst, is momenteel de vaste organist van de Protestantse Gemeente van Oestgeest en vervult op 13 augustus een wens: dan geeft hij een concert op het orgel in de Magnuskerk. Zo’n 60 tot 70 mensen mogen, vanwege de coronaregels, kijken en luisteren. De werken die hij laat horen, zijn gecomponeerd door telgen van de familie Bach.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu