GGD wil na Groningen en Veendam meer testplekken voor corona openen

Bemonsteraars nemen een test af in de coronaststraat. Foto: DvhN

GGD Groningen wil binnen afzienbare tijd meer corona-testlocaties openen. Momenteel zijn er twee testplekken: in Groningen en (sinds dinsdag) in Veendam.

Dat zegt woordvoerder Hanneke Mensink namens de GGD en de Veiligheidsregio. Waar nieuwe testlocaties moeten komen, kan ze nog niet zeggen. Gesprekken lopen nog. ,,Het moeten in ieder geval goed bereikbare locaties zijn, waar mensen gemakkelijk binnen kunnen rijden om zich in de eigen auto veilig te laten testen.’’

Coronatesten worden alleen op afspraak afgenomen. Op een afgesproken tijdstip rijden mensen met de auto door de zogeheten Drive-through teststraat in de Schippersstraat 33 in Veendam.

Vier bemonsteraars staan klaar

Om de verkeersdruk in de buurt te beperken is met borden een parcours uitgezet. Verkeersregelaars houden goed in de gaten dat iedereen zich aan de regels houdt. Doorrijden tot aan de streep. Motor uit en auto op de handrem is het devies. Vier bemonsteraars staan klaar om aan de slag te gaan. Tijdens de test kunnen mensen in de auto blijven zitten. ,,Ik hoef er echt niet uit?’’, vraagt een vrouw. ,,Ik zie er vreselijk tegenop.’’ De GGD-medewerkers leggen kalm uit wat er staat te gebeuren.

Na afloop wrijft ze nog even over haar neus. Ze zucht hoorbaar. ,,De test viel mee. Alleen dat wattenstaafje in de neus, dat kun je niet echt plezierig noemen.’’ Ze rijdt door.

Een andere auto komt de loods binnenrijden. Weer gaat een raampje open. ,,Bent u wel eens eerder getest? Nee. Durft u het aan? Het gaat heel kort duren. Oké?’’

,,Oké’’, antwoordt de bestuurder. ,,Kom maar op.’’ Voordat hij weet zit de test erop. ,,Dit was het?’’ Dat was het. Het staafje is weer uit de neus. ,,U mag verder.’’ Een duim gaat omhoog. ,,Net lopendebandwerk’’, zegt de man.

Ze komen overal vandaan

,,De belangstelling is groot’’, zegt Mensink. ,,In een mum van tijd hadden de eerste 45 mensen zich gemeld.’’ Overal komen ze vandaan: uit Veendam en omstreken, uit Delfzijl, de kop van Drenthe.

,,We zijn hier van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur’’, zegt Mensink. Die benadrukt dat alleen mensen met coronaklachten zich (op afspraak) kunnen laten testen.

,,Omdat de belangstelling zo groot is, willen we zo snel als mogelijk opschalen’’, zegt Mensink. ,,Deze week zijn we in Veendam nog aan het opstarten en testen we er dagelijks 10 mensen per uur. De doorloop is zo goed - binnen drie minuten kan er een test worden afgenomen - dat we meer mensen kunnen ontvangen. We hopen dat we straks tussen de 60 en 120 mensen per dag kunnen testen. Hoe lang we in Veendam blijven? Zo lang als nodig is.’’

De uitslag volgt binnen 24 tot 48 uur. Wie sneller wil weten waar hij of zij aan toe is, kan met DigiD inloggen op de coronawebsite (coronatest.nl). Is de uitslag positief en hebben mensen corona dan worden ze door de GGD gebeld, die dan direct start met het bron- en contactonderzoek.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu