Wethouder wil stevige onderzoekscommissie over Eemshaven: 'Alle ruis moet van de lijn in Dossier Google'

De ophef over dubieuze grondtransacties rond de komst van Google naar de Eemshaven roept om een onderzoekscommissie met verregaande bevoegdheden en desnoods de mogelijkheid om betrokkenen onder ede te horen.

Daarvoor pleit wethouder Jan Menninga van de gemeente Eemsdelta. ,,Alle ruis op de lijn moet er vanaf met betrekking tot dit dossier’’, stelt hij naar aanleiding van de geruchtmakende Nieuwsuur -reportage van deze week.

Miljoenenvoordeel voor grondeigenaar door ‘vriendjespolitiek’

Havenbeheerder Groningen Seaports zou kleine boeren-grondeigenaren in Eemshaven in 2010 hebben misleid bij grondaankopen voor een nieuw Google-datacenter. Door ‘vriendjespolitiek’ zou een andere grondbezitter, familiebedrijf Bakker Bierum, juist voor miljoenen zijn bevoordeeld.

Die beschuldigingen komen als een verrassing voor Menninga, die zijn gemeente sinds jaar en dag vertegenwoordigt in het algemeen bestuur van de drie aandeelhouders in Groningen Seaports. Dat zijn naast Eemsdelta ook buurgemeente het Hogeland en de provincie Groningen.

Gedeputeerde wil onderzoek, maar bestuur niet bijgepraat: ‘Teleurstellend’

Provinciebestuurder IJzebrand Rijzebol kondigde deze week al aan dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen na de Nieuwsuur -onthullingen Hij heeft de overige leden van het dagelijks bestuur (db) in spoedberaad bijeen geroepen om daarover komende week afspraken te maken.

Ondertussen zijn de raads- en Statenleden en wethouders in het algemeen bestuur van Groningen Seaports echter nog steeds niet bijgepraat over de affaire. ,,Buitengewoon teleurstellend’’, vindt Menninga. Hij wil snel meer informatie van zijn db over ,,aanpak en niveau’’ van het komende onderzoek.

‘Onderzoekers moeten betrokkenen onder ede kunnen horen’

Dat onderzoek moet stevig zijn, stelt Menninga. Hij wil vooral helderheid over de geheime afspraken die volgens Nieuwsuur met Bakker Bierum zijn gemaakt over lucratieve windmolenrechten in ruil voor de gronddeal voor Google. ,,Zeker nu de besloten bestuurscultuur overal onder vuur ligt, moet je als overheid absolute transparantie geven.’’

Dat lukt niet met alleen het uitpluizen van notulen en documenten. ,,De hoofdrolspelers uit die tijd hebben inmiddels merendeels een functie elders’’, beseft Menninga. ,,Als het nodig is betrokkenen onder ede te horen voor uitsluitsel, dan moet de onderzoekscommissie die bevoegdheid hebben.’’

Geheime afspraken nooit in bestuur met aandeelhouders gedeeld

Het algemeen bestuur is volgens Menninga alleen summier bijgepraat over de juridische procedure die akkerbouwer en klokkenluider Nico Wiertsema tegen Groningen Seaport aanspande, maar nooit ingelicht over vertrouwelijke afspraken met Bakker waardoor de boer claimt te zijn benadeeld.

,,Zolang die zaak bij de rechter lag, was er voor ons geen reden daar over op te spelen. Zeker niet toen Groningen Seaports daarin in het gelijk werd gesteld. Als ik nu hoor dat er in deze zaak wel degelijk allerlei geheime afspraken zijn gemaakt en dat die zelfs op papier staan, vind ik dat wel heel sterk.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu