Opluchting voor Woltersum? Gemeente Groningen wil de versterking in het dorp helemaal anders aanpakken

De vastgelopen versterkingsoperatie die Woltersum al jaren in zijn greep houdt, gaat op de helling. Eerst zien en dan geloven, zeggen de inwoners.

De posters zijn ontworpen door een inwoner van het dorp. De witte vlakken zijn leeg gelaten zodat bewoners zelf een boodschap kunnen schrijven die past bij hun situatie.

De posters zijn ontworpen door een inwoner van het dorp. De witte vlakken zijn leeg gelaten zodat bewoners zelf een boodschap kunnen schrijven die past bij hun situatie. Foto: DVHN

Posters met leuzen als ‘Hou ons niet aan het lijntje’ sieren er de ramen en er staan houten stutten tegen scheve muren: de versterkingsoperatie voor ruim 140 woningen in het dorp Woltersum zit muurvast. Tot nu. De gemeente heeft maandag bekend gemaakt dat er een nieuwe aanpak komt voor het dorp.

Schade-afhandeling en versterking worden samengevoegd

Die aanpak houdt in dat er opnieuw gekeken wordt naar de woning én naar de funderingen. Dat leidt in de praktijk waarschijnlijk tot aangepaste versterkingsadviezen. Daarnaast wordt er samengewerkt op het gebied van schade-afhandeling en versterking. Daarmee gaan twee langgekoesterde wensen van de Woltersumers in vervulling.

„In Woltersum zien we dat veel huizen versterkingsadviezen hebben gekregen die niet aansluiten op de daadwerkelijke toestand van de woningen”, zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). In sommige gevallen hebben huizen wel schade, ook aan de fundering, maar is het niet duidelijk of dat door verzakkingen of door bevingen is veroorzaakt.

Van der Schaaf: „Om die discussie te voorkomen gaan we daarom met het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en Nationaal Coördinator Groningen (NCG) samenwerken om tot een integraal advies te komen. Zo willen we voorkomen dat we bezig zijn om een huis te versterken, dat ondertussen aan het verzakken is.” Dit gaat op adresniveau gebeuren. „Het kan zijn dat dit voor de één heel veel aanpassingen betekent en voor de rest wat minder. Maar we zorgen wel dat iedereen een veilig huis krijgt.”

Ook komt er een speciale werkgroep voor Woltersum voor alle problemen aan woningen. Het IMG en NCG maken deel uit van die groep en er wordt een dorpsbouwmeester aan toegevoegd die zich in gaat zetten om het ‘mooie karakteristieke Woltersum’ te behouden.

Eerst zien en dan geloven

Bewoner Henk Tienkamp in Woltersum moet het allemaal nog zien. Zijn huis aan de Kollerijweg heeft heel veel schade. ,,Mijn woning is een ramp. Ik heb een muur die helemaal scheef staat door de bevingen. Omdat schadeherstel en versterking strikt gescheiden zijn, wordt het probleem niet opgelost. Ik vecht al twee jaar voor een gecombineerde aanpak.’’

Volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Groningen lijkt voor de aanpak in Woltersum een afspraak te zijn gemaakt tussen twee ministeries en de regio. Er is ruimte om hardnekkige problemen met ‘maatwerk’ op te lossen.

Susan Top van het Groninger Gasberaad snapt dat de bewoners denken: huh, wat is dit? „Maar het klinkt goed. Ik hoop alleen niet dat de mensen moeten wachten. De aanpak zoals de wethouder die formuleert is hoopgevend. Het moet zich bewijzen en ik hoop ook dat ook ander gemeenten hier een voorbeeld aan nemen.’‘

Akkoord voor het bevingsgebied

De nieuwe manier van werken lijkt een beetje op wat er in het dorp Krewerd in de gemeente Delfzijl gebeurt. Inwoners van dat wierdedorp werken samen met architecten en constructeurs om de versterking en het schadeherstel soepeler te laten verlopen. Daar is de gemeente Groningen volgens Van der Schaaf door geïnspireerd. „Al is de situatie in Woltersum wel anders, omdat daar echt sprake is van verzakkingsproblematiek.”

In het akkoord voor het bevingsgebied dat vorige week gesloten is, zitten volgens Van der Schaaf ook bedragen voor een aanpak als dit. „We zullen er waarschijnlijk als gemeente ook zelf geld insteken. Maar in principe is het aan de Rijksoverheid en de NAM. Via het Nationaal Programma Groningen willen we kijken naar middelen voor dorpsvernieuwingen.”

Boudewijn Sas die ook een woning aan de Kollerijweg bezit, is verrast door het bericht van de wethouder. ,,En nu maar hopen dat een nieuw versterkingsadvies niet heel lang op zich laat wachten. Daar zijn we namelijk bang voor. De uitvoering moet snel vorm krijgen. We zijn al zo lang bezig.’’

Komt het nu dan allemaal goed voor Woltersum? Dat wil Van der Schaaf nog niet beloven. „Het is een avontuur. Uit alle gesprekken met bewoners is gebleken dat we er niet uitkomen als we niet samenwerken. De situatie in Woltersum is onaanvaardbaar. We zetten nu de bewoner centraal en ik denk dat dat een stap vooruit is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu